Прокуратурата е образувала досъдебно производство за съдържанието на разговорите между съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на извънредно заседание на Висшия съдебен съвет.

Ако досега се твърдеше, че записите са незаконни, то започналото разследване на съдържанието означава, че има нови данни, заради които държавното обвинение се заема със скандала.

Не беше уточнено кога е започнало и срещу кого е разследването.

Всичко около скандала с опраскването е направено по сценарий, според главният прокурор Сотир Цацаров.

„Делян, независимо дали е Добрев или Пеевски, по никакъв начин не е провеждал някакъв разговор, в резултат на който какво се твърдеше там - че било въздействано една от двете дами да не бъде обвинявана. Такъв досега аз лично съм нямал. Всеки отговаря за себе си”, подчерта главният прокурор.

Сценарият ще действа докато не минат всички процедури, свързани с конституционните промени, каза още Цацаров.

„Има политическа сила която има пълен интерес този шум да продължи. Тази политическа сила се упражнява в продължение на две години върху българската прокуратура. (...) Но, аз не се чувствам жертва. Лидерът на тази политическа сила не е човекът, който ще ме призове да си изчистя името, защото аз няма от какво да се срамувам. Нито лидерът на тази политическа сила мен ще ме определи за жертва. Бих го посъветвал да се концентрира върху себе си”, каза обвинител №1 без да борави с имена.

„Тази истерия и този скандал, които се развиват очевидно имат толкова дестабилизиращо влияние върху доста интереси и лобита, че то по-скоро би се отразило вредно на концесията за промените в конституцията. И не мисля, че някой политически лидер би си и помислил, че подобен сценарий би бил от полза за прилагане измененията в конституцията”, коментира на свой ред министърът на правосъдието Христо Иванов.

Според него, градската прокуратура може да се справи с разследването на скандала. Но, внесе искания за две дисциплинарни производства. Срещу софийския градски прокурор и обвинителката на Христо Бисеров Боряна Бецова.

Сотир Цацаров отбеляза, че докато Бецова е защитавала днес в съдебна зала държавния интерес, министърът е внесъл това искане за нея и, ако той е министър ще се срамува от това.

Накрая ВСС отказа да образува 2-те дисциплинарни производства.

Скандалът беше коментиран и от председателя на върховния касационен съд, който цитира решение на КС от 1995 година. Миналата седмица президентът отказа да образува независима проверка по случая.

„Няма пречка президентът да упражнява и извън конституционна намеса при определени политически ситуации”, каза Лозан Панов.

Искането на висшите чиновници е досъдебното производство да свърши за две седмици.

  • Прокуратурата е прекратила разследването по скандала „Яневагейт”
  • Правосъдният министър поиска да се възобнови проверката по "Яневагейт"
  • Соня Найденова от ВСС смята, че проверката по „Яневагейт” е непълноценна
  • Михнева: Борисов и Цацаров хал хабер си нямат за "каките"
  • Я.Тодоров: "Кръгове" и физически лица атакуват премиера със записите
  • Нов запис от "Яневагейт": Секс срещу държавни постове и придобивки за милиони
  • Няма нарушения по скандала "Яневагейт"
  • Адвокатът на Янева: Със записите "диригент" атакува Борисов
  • ВСС изслуша и Цацаров за "Яневагейт"
  • Румяна Ченалова нападна Сотир Цацаров – дискредитирал я