Софийската градска прокуратура е внесла в съда обвинителния акт срещу бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Янева е обвинена за продължавано престъпление по служба.

Заедно с нея обвиняем е и бившият директор "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов за продължавано документно престъпление и за компютърно престъпление.

Според прокуратурата в периода от 12 септември 2013 г. до 25 март 2014 г., като съдия и председател на СГС, Янева два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства в нарушение на Закона за СРС.

Разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър", без същата да е обект за установяване на самоличността на хора, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления.

Разрешенията са за използване на всички способи, предвидени в ЗСРС, без да е възможно прилагането им по отношение на информационна система. Не са били спазени и изискванията на закона за мотивиране на исканията за използване на СРС и в нарушение на максималните срокове за прилагане на СРС, посочват от прокуратурата.

По отношение на Янева е взета мярка за неотклонение "подписка"

Тодор Костадинов е обвинен, че в същия период при условията на продължавано престъпление и в кръга на службата си, на 12 септември 2013 г., на 12 ноември 2013 г., на 28 януари 2014 г. и на 25 март 2014 г. е съставил шест официални документи, в които удостоверил неверни обстоятелства, с цел тези документи да бъдат използвани пред председателя на Софийския градски съд, като доказателство за тези обстоятелства.

На 12 септември 2013 г. и на 28 януари 2014 г. Костадинов е съставил две искания за използване на специално разузнавателно средство, а на 12 ноември 2013 г. и на 25 март 2014 г. - две искания за продължаване на експлоатацията на специалните разузнавателни средства по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър". По отношение на него е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 2000 лв.