Прокуратурата във Варна е задържала за 72 часа уличената в убийството на културиста Николай Димов негова съпруга Анита Мейзер. Утре ще бъде поискано и постоянното й задържане, обяви в ефира на bTV говорителят на варненската прокуратура Радослав Лазаров. Няма данни за съучастие в извършеното престъпление.

"Обвинението, което сме повдигнали е за единично участие, липсват доказателства за съучастническа дейност. В резултат на съвкупната преценка на доказателствата по делото е взето решение обвиняемата да бъде задържана до 72 часа, като в рамките на утрешния ден ще внесем искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Наказанието, предвидено за престъплението, за което тя е обвинена, е лишаване от свобода от 2 до 8 години, допълни още Лазаров.

По думите му, ако тя признае вината си и търси съкратено съдебно следствие, може да се търси наказание при смекчаващи вината обстоятелства. Всичко това зависи обаче от поведението, което тя и нейната защита ще изберат в рамките на едно съдебно следствие, каза Лазаров.

Радослав Лазаров категорично опроверга слуховете, че Николай Димов е бил заклан. Той отказа да коментира дали е жертвата е била връзвана, дали става въпрос за престъпление от страст, както и дали причината за смъртта е задушаване.

Начинът, по който е извършено убийството, може да бъде коментиран едва след като разследването приключи, допълни говорителят на прокуратурата.

"Причините са обект на изследване на съдебно-медицинска експертиза и тя не е готова с оглед на ранния етап от разследването", заяви Радослав Лазаров.

Снимка: Facebook

Убийство по непредпазливост означава, че е налице сложна форма на вина - умисъл по отношение на по-лекия съставомерен резултат – причиняване на телесна повреда и непредпазливост по отношение на настъпилия фатален резултат – смъртта, обясни говорителят на прокуратурата.

Той допълни, че информацията за смърт по непредпазливост по време на сексуален акт не е излизала от официалните източници на разследването.

„Мотивите за извършване на престъплението и причините и условията, при които то се е случило ще бъдат изяснени в края на досъдебното производство и едва тогава можем да твърдим една или друга хипотеза за начина, по който е било осъществено това деяние”.

Анита Мейзар сама е подала сигнала за смъртта, а на въпроса защо се е забавила, говорителят каза, че тя има своето обяснение за случилото се. Лазаров отказа да коментира подробности, и обясни, че реакцията на хората и техните постъпки в състояние на стрес са различни.

На въпроса дали Мейзер и съпругът й са били под влияние на някакви вещества, говорителят на прокуратурата заяви, че са взети проби, които предстои да бъдат изследвани. Очаква се обаче резултатите да се забавят, заради пенсионирането на химика в Университетската болница във Варна, обясни Радослав Лазаров:

"В резултат на пенсионирането на химика в университетската болница във Варна от няколко дни във Варна вече не могат да бъдат правени съдебно-химически експертизи на биологичен материал. Част от експертизите, необходими за изясняване на фактите по това дело, ще бъдат назначени в друг град, по всяка вероятност в София, което означава, че това предполага допълнителен значителен разход и ресурс във време, специален конвой. Нещо, което може много лесно да бъде спестено, ако химическата лаборатория в Университетската болница във Варна бъде възстановена с назначаването на друг химик".