Прокуратурата повдигна обвинение за безстопанственост на директора на Специализираната болница за активно лечение по онкология.

Прокуратурата твърди, че Валентин Ангелов е ощетил болницата с почти 2 млн. лв.

Според разследването в периода 2013 – 2015 г. под ръководството на Ангелов, който е директор от 2013 г., са били купувани лекарства на цени много по-високи от най-ниските договорени в една процедура.

Установено е, че са заплащани доставки на лекарствени продукти, отпаднали от позитивния лекарствен списък. Също така са заплащани и лекарствени продукти на цена, по-висока от пределната, посочена в позитивния лекарствен списък, и от реимбурсната, заплащана от НЗОК.

Според прокуратурата болницата, която е най-старата и най-голямата държавна специализирана болница у нас за онкологични заболявания, е плащала и за лекарства с изтекъл срок на годност.

Засега няма данни за пострадали болни. Разследването е започнало още през 2015 г. по сигнал на ДАНС. До момента са разпитани 80 свидетели.Всички разпитани са заявили, че са получили лечение.

Пред прокуратурата д-р Ангелов не се е признал за виновен и е обяснил, че е възложил изпълнението на договорите на свои колеги. Има вероятност трима от тях също да бъдат обвинени, но за присвояване.

От пациентските организации настояват да се приложи цялата строгост на закона, ако се докаже вината на д-р Ангелов.  

Защитниците на му отказаха коментар, а един от тях само подчерта, че клиентът му е невиненОт Здравното министерство, което е принципал на онкологията, също не коментираха последните събития.

В момента Валентин Ангелов е на свобода с мярка за неотклонение „подписка”.

Вижте повече във видеото: