Прокуратурата: Резултатите от референдума трябва да са задължителни
Спорът е за 12 500 гласа и за това дали те могат да обърнат изхода от референдума
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 6
    6
Референдум
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата смята, че резултатите от референдума, проведен заедно с президентските избори, трябва да са задължителни.

Това трябвало да е така, защото намерените при допитването близо 12 500 бюлетини без плик трябва се считат като част от избирателната активност, а не да бъдат извадени от нея, заяви Ася Петрова, заместник на главния прокурор Сотир Цацаров. Същата е и позицията на инициативния комитет за референдума, свързан със „Шоуто на Слави”.

От комитета са на мнение, че ако бюлетините без плик бъдат прибавени към счетените за действителни близо 3 480 000, резултатите от националното допитване стават задължителни.

Днес пред ВАС, който заседава по процеса, беше представена тройна математическо-статистическа експертиза.

ВАС заседава по жалби на Слави Трифонов и Радан Кънев срещу ЦИКВъпросът с машинното гласуване може да доведе дори до оспорване на изборите на 26 март

Според закона бюлетините без плик са недействителни.

Експертите, изготвили експертизата, също подчертават, че не може броят на пликовете с бюлетини да се събира с броя на извадените от същите пликове бюлетини.

Така, ако има сто действителни подписа и пликове с бюлетини, ако към тях се прибави и броят на бюлетините, извадени от пликовете, те реално се броят два пъти.

Няма как, ако в една секция са гласували сто души, да има двеста действителни гласа, обясняват вещите лица. И така по същия начин няма как тези 12 500 гласа, които веднъж са броени, да се броят втори път.

Решението на съда се очаква в срок до 14 дни.

То обаче няма да е окончателно и може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

ЦИК: Референдумът няма да е закон за парламента Не достигат около 12 000 гласа, за да бъде допитването задължително

Вчера Слави Трифонов постави двуседмичен ултиматум на предстоящия парламент да започне работа по приемането на промяна в законите, свързани с резултатите от референдума.

Инициираното от „Шоуто на Слави” национално допитване приключи с голяма подкрепа за следните въпроси: „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?”, „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?” и „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политически партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?”

Слави Трифонов даде ултиматум на предстоящия парламент за референдумаШоуменът посочва, че за него „обратното броене” вече е започнало

Ако резултатите от референдума бъдат променени, Народното събрание задължително ще трябва да превърне положителните отговори от допитването в закони – т.е. да въведе мажоритарното гласуване, да намали рязко субсидията на партиите и да въведе задължителен вот.

Към момента резултатите от референдума само трябва да бъдат обсъдени от Народното събрание.

Използвани са материали на БТА
  • 6
    6
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре