Софийска градска прокуратура внесе в дирекцията за национален строителен контрол протест срещу разрешение за строеж върху съществуващата улица „Черни връх“ в софийското село Бистрица.

Протестът е по повод самосезиране на Софийска градска прокуратура и сигнал до Главния прокурор от Главния архитект на Столична община с искане за спиране на започнали строителни работи на ул.„Черни връх“, които възпрепятстват достъпа на жители на с. Бистрица до домовете им.

В протеста са констатирани съществени нарушения на административно-процесуалните правила и противоречия на материално-правните разпоредби на Административно-процесуалния кодекс.

Някои от тези нарушения са: строителството на жилищната сграда засяга вече съществуващ път с асфалтова настилка заедно с канализация; започнатите строителни работи препятстват достъпа на жители с. Бистрица до техни имоти; изграждането на сградата засяга растителност, а не е издадено надлежно разрешително за нейното премахване, нарушени са и изисквания на Закона за устройство на територията (ЗУТ); нарушена е максималната плътност на застрояване; отстоянията до улицата и до границите на имота, посочени в част „Геодезическа“ на инвестиционния проект, са по-малки от изискуемите.

Проектът за сградата не е съгласуван с електроразпределителното дружество, което също е в нарушение на разпоредбите на чл. 64 ал. 5 от ЗУТ; разрешението за строеж не е обявено на заинтересованото дружество в нарушение на изискванията на чл. 149 ал. 1 и ал. 2 от ЗУТ; проектът не е съгласуван с Дирекция „Транспортна инфраструктура“ при Столична община; не са спазени и изискванията на чл. 87 ал. 1 от ЗУТ – в одобрената от Главния архитект ситуация липсва септична яма; не е представен договор за почистване на резервоара за отпадни води.

От посоченото по-горе е видно, че разрешението за строеж на сградата, издадено от архитекта на Район „Панчарево“, е изготвено при груби нарушения на закона, които водят до неговата нищожност.

След разследване на bTV прокуратурата започна проверка на процедурата за придобиване на земята. Разследването показа, че земята е придобита на база фалшиви документи.

Предстои произнасяне на регионалния строителен надзор с надлежен акт по внесения от отдел „Надзор за законност“ в СГП протест в защита на законните права и интереси на гражданите, както и на обществения интерес.