Софийската районна прокуратура обяви, че е готова на споразумение с тримата обвиняеми за побоя на Околовръстното шосе в София само ако те се съгласят да излежат наказания от около шест години затвор.

От пресцентъра на държавното обвинение уточниха, че до този момент не са водени преговори за споразумение с адвоката на обвиняемите Марияна Тодорова, но обвинението е склонно да води подобни разговори – само че при конкретни условия.

Обвиняемите Христо Христов, Александър Гечев и Георги Близнаков са привлечени към наказателна отговорност както за телесна повреда по хулигански подбуди, така и за квалифицирано дръзко хулиганство и в принципен план законът не забранява провеждането на процедура по споразумение за този вид деяния, обясняват от прокуратурата.

В същото време обаче степента на обществена опасност на двете престъпления – времето, мястото и начина на осъществяването им и предизвиканите негативни обществени последици – мотивират прокуратурата да приеме, че единствено подходящо в случая наказание е лишаването от свобода, определено към средния размер и ефективно изтърпяно.

От прокуратурата подчертават, че са готови да участва в преговори със защитата на обвиняемите за ускорено приключване на делото със споразумение, но само при по-горните условия.

Вчера адвокат Тодорова заяви, че тримата са били провокирани и изказват съжаление за побоя. По думите ѝ обвиняемите са готови да признаят вина и да сключат споразумение с прокуратурата.