Прокуратурата поиска заличаване на партия на Веселин Марешки – става дума за „Национално движение свобода и демокрация”, а не за новия му проект – „Воля”, с който той влезе в парламента.

След проверка партията „Национално движение свобода и демокрация”, не е пререгистрирана съгласно изискванията на закона през 2005 г., освен това не е провеждала предвидените в устава заседания на върховния орган (съгласно Закона за политическите партии и Устава на партията това трябва да е не по-малко от веднъж на пет години).

Освен това партията не е представила в съда за вписване състава на новото ръководство, съобщават от прокуратурата.

От представените в ЦИК данни става ясно, че партията не е участвала повече от пет години от последната ѝ съдебна регистрация в избори за народни представители, президент, вицепрезидент или за общински съветници и кметове.

На 20 март Централната избирателна комисия (ЦИК) подаде сигнал до прокуратурата с искане за проверка дали статутът на Марешки отговаря на изискванията на Закона за политическите партии.

Според отразеното в сигнала Марешки е вписан като председател на две политически партии – „Воля“ (регистрирана по ф.д. № 12351/2007 г.), и партия „Народно движение за свобода и демокрация“ (регистрирана по ф.д. № 13376/2004 г.).

Според закона гражданин с избирателни права съгласно българското законодателство може да участва в учредителното събрание на политическа партия само ако не членува в друга партия. Това се удостоверява с декларация.

Прокуратурата разпореди проверка, в хода на която бяха изискани материалите по делата за регистрация на двете партии от Софийския градски съд, както и удостоверение за актуалното състояние на политическите партии.