Прокуратурата отказа да разследва произхода на капиталите на депутата от ДПС Делян Пеевски връзките му с банкера Цветан Василев, бившия журналист Николай Бареков и офшорни фирми, съобщи „Протестна мрежа” в понеделник вечерта. Организацията подаде сигнал срещу Пеевски преди близо година, но Софийска градска прокуратура отказва да образува досъдебно производство по него.

Според прокуратурата „няма установени разминавания между реален и деклариран начин на живот на депутата”, посочват от „Протестна мрежа. Освен това физическата му охрана е законно предоставена от майка му, Ирена Кръстева.

Придобитите през 2002-2004 г. имоти (Пеевски е тогава едва на 22 години) са законосъобразни, а „ползването му на луксозни имоти – прословутият хотел „Берлин” в кв. „Бояна”, вила в Гърция, хотел в Ковачевица и десетки други – са основани на договори с фирми, отново на майка му”.

„Що се отнася до произхода на капиталите във фирмите с офшорни собственици на Британските вирджински и Бахамски острови, с чиито имоти Пеевски се разпорежда като свои (доказателствата са приложени в сигнала), в решението се казва, че „тези размишления, въз основа на които се градят твърдения и се правят искания за установяване на произход на капитала и на връзки, се явяват нелогични, плод на субективни възприятия и анализи. Поради това обстоятелство тези данни няма как да бъдат обективно установени”, посочват още от „Протестна мрежа”.

Сигналът беше подаден 13 активисти на „Протестна мрежа” с данни и факти, пораждащи съмнения по дълъг списък от закононарушения относно лицата Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков, припомнят от организацията.

В частта относно Цветан Василев и контролираната от него Корпоративна търговска банка АД веднага беше започнато разследване, което доведе до разследване срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев и обиски във фирми, свързани с мажоритарния собственик на КТБ, последвано от поставяне на банката под специален надзор, отбелязват от „Протестна мрежа”.

В частта за Николай Бареков разследването е отделено и още продължава, допълват подателите на сигнала.

„Твърдото ни убеждение е, че от февруари 2014 г. насам има още повече данни, факти и публични изказвания, които потвърждават нашите съмнения. Такива са например изявленията на собственика на затворената вече КТБ Цветан Василев за участие на Пеевски в разпределяне на държавни поръчки и скрито участие в управлението на фирми от стратегическо значение като „Булгартабак”. Затварянето на дейността по сигнала, без да е разпитан основен свидетел като Цветан Василев е меко казано странно. Смятаме, че това са важни информации, които не бива да бъдат пренебрегвани от прокуратурата и ще използваме всяка законова възможност за пълно разкриване на истината за модела КОЙ”, подчертават от „Протестна мрежа”.

„По отношение на отказа на прокуратурата да разследва връзките на Делян Пеевски с офшорни фирми (а той е съавтор на закона за ограничаване на тяхната дейност в България) смятаме, че това е ясен сигнал към всички политици и магистрати, че в България няма механизми против най-простия и сигурен начин за скриване на активни – ползване на офшорни фирми от юрисдикции без публичен регистър на собствеността. Това е изключително негативен пример и не е в посоката, в която очакваме да върви българската прокуратура, за да възстанови чувството за загубена справедливост в обществото ни”, посочват активистите.