Софийска военно-окръжна прокуратура повдигна обвинение на бригаден генерал Димитър Шивиков за злоупотреба със служебно положение престъпление. Той ползвал войници за ремонт на апартамент.

На 12 март представителят на висшия команден състав от Българската армия бригаден генерал Шивиков неправомерно е използвал труда на четирима подчинени му военнослужещи, отклонявайки ги от непосредствените им воински задължения, които е трябвало да изпълняват в град Карлово.

Извън служебните им задължения четиримата военнослужещи са извършвали ремонтни дейности в жилището на Шивиков в София.

По този начин Шивиков се е облагодетелствал не по установения от закона ред и е уронил престижа на Министерство на отбраната и Въоръжените сили на Република България, смятат от прокуратурата.

Спрямо Димитър Шивиков е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция” в размер на 1000 лева.

Генералът е командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада и ръководеше действията на армията при огледа на последния взрив в складове с боеприпаси в Иганово.

Шивиков не пожела да коментира обвинението от Софийска военно-окръжна прокуратура. Пред „Фокус” той заяви, че първо трябва да се консултира с адвоката си. „Това е една кокошкарска история”, заяви все пак той.

"Доказателства за това са събрани, а освен това са настъплили и последици- уронване престижа на МО и на въоръжените сили на РБ", заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова..