По сигнал на Българския хелзинкски комитет Софийска районна прокуратура е образувала досъдебно производство срещу зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки и други, засега неизвестни лица.

Делото е за явно подбуждане към извършване на престъпления пред множество хора и подбуждане към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност.

Прокуратурата няма да толерира подобни прояви и ще упражни всички свои законови правомощия. Това касае и всички призиви за "изчистване на града", за предприемане на "действия по самозащита" и посегателства върху чужди граждани, както и за "създаване на доброволни патрули и отряди" за "въвеждане на ред", се казва в позицията на държавното обвинение.

Ако бъде признат за виновен по двете обвинения, Ангел Джамбазки може да получи до 4 г. затвор. „Никъде в нещата, които сме казали в нашата позиция, не е имало призиви за подбуждане към дискриминация и насилие”, заяви по-късно днес пред „Фокус” самият Джамбазки.

По повод нападението срещу 20-годишната Виктория Христова, Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство за грабеж, придружен с опит за убийство. Продължава издирването на извършителя.