268 язовира са с неопределена собственост. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на брифинг в Министерски съвет. „Към настоящия момент са установени 78 язовира, които са в предаварийно състояние”, добави тя.

Василева уточни, че що се отнася до спешното извеждане на тези язовири, 500 000 лева ще бъдат предоставени на Министерство на земеделието и храните и в частност на „Напоителни системи”, които да извършат необходимите действие по извеждане на язовирите в аварийно и предаварийно състояние. Към момента се предприети действия за извеждане от експлоатация на два язовира.

Най-много опасни язовири има в областите Враца, Кърджали и Бургас. Към момента отговорността за водоемите е размита между много министерства и институции. Това, което виждаме, отива в миналото, съвсем скоро контролът на язовирите ще се извършва само от държавния технически надзор.

За първи път ще могат да се санкционират и глобяват, стопаните на язовирите. Досега мерките бяха от типа предписания, които се изпълняват по желание.

Кошмарът е пресен

Сред язовирите в предаварийно състояние са два в съседната на Мизия община Борован. Това са язовир Гарвански геран, който е с нарушена стена след наводнението и язовир Езерска Падина, който е с неработещ кран.

„Ако, не дай си боже тези язовири се напълнят, а язовир Гарвански геран се пълни за секунди, това значи стената да бъде изцяло разрушена и да бъде залято село Малорад”, посочи кметът на община Борован Десислава Тодорова.

Язовирът е отдаден безвъзмездно на ловно-рибарското дружество в селото, но без задължение да се отремонтира.

„Просто там има едно като хижичка, базичка, там се събираме”, обяснява кметът на Малорад Петър Гарвански, който е и председател на ловно-рибарското дружество.

В бъдеще за неизрядните язовири като тези в Борован ще се носи наказателна отговорност от стопаните им, обявиха от регионалното министерство. За целта предстои изменение в закона за водите.

„Безспорен факт е, че трябва да понесат наказателна отговорност тези, които не са спазили правилна инструкция стопанисване на язовира. Ако и когато има такива нарушения областните управители ще търсят наказателна отговорност на тези лица”, заяви ресорният министър Лиляна Павлова.

Над дузина нарушения

След наводнението в Мизия, по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, беше извършена проверка на територията на цялата страна по спазване на разпоредбите на Закона за водите и Закона за защита при бедствия. Проверката обхваща периода от 1 януари 2014 г. до настоящия момент и е осъществена на два етапа: дейност на басейновите дирекции и дейност на кметовете и областните управители.

Данните за рисковите водни обекти са изпратени на съответните окръжни прокуратури. В крайна сметка са изготвени общо 95 предложения до кметове и областни управители за отстраняване на закононарушения и за осъществяване на дейности за обезопасяване на рискови водни обекти.

Образувани са 4 преписки за извършени длъжностни престъпления, както и 17 административнонаказателни производства за нарушения по Закона за водите. По 13 от тях досега са издадени наказателни постановления. Констатирано е, че все още не са съставени карти на районите под заплаха от наводнения и карти на районите в риск, което води до несвоевременна реакция при такава опасност.

Като характерни и повтарящи проблеми и слабости навсякъде се отчита неосъществяването на техническа поддръжка и ремонт на язовирите, наличие на неизправни или частично изправни язовирни стени, растителност в леглата на реките и по стените на язовирите, както и изхвърлянето на битови отпадъци там.

Сотир Цацаров е разпоредил прокурори от проверяващия екип да вземат участие в обсъждането на тези проблеми на заседанието на Министерския съвет на 1 декември 2014 г. На премиера Бойко Борисов е изпратен обобщен доклад за резултатите от проверката.

Нашето предложението е „Напоителни системи”, които управляват голяма част от микроязовирите, да поемат и тези от тях, за които общините не възложат или не изберат изпълнител, или имаме неустановена собственост, която предстои да бъде установена. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова.

От всички язовири тези, които са публично-държавна собственост, са разпределени в две категории. Едната е тези, която се управлява от ВиК дружествата и наброява 9 язовира. От оставащите до 54, които се управляват от предприятията към Министерство на енергетиката, няма критичност и риск от наводнения.

Останалите около 2000 водоема са с най-различна собственост. „Те не са големи по размер, но поради това, че се използват за рибарници, отдавна шлюзовете, които дават възможност за изпускане на вода са запушени или заварени по начин, който не позволява тяхното обезопасяване. Това е една от основните причини за риск”, поясни Павлова.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите