Прокуратурата: Иво Христов не е чел секретната шифрограма
Няма да има наказателно производство относно нерегламентиран достъп до класифицирана информация на началника на президентския кабинета
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 5
    0
Иво Христов
Снимка: БГНЕС

Прокуратура няма да образува наказателно производство относно шифрограмата, адресирана до Иво Христов, началника на кабинета на президента Румен Радев, който няма достъп до класифицирана информация.

Разследването започна по сигнал на вече бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров.

ГЕРБ: Нарушава ли се Законът за класифицираната информация в президентството?Секретна шифрограма е била изпратена до началника на кабинета на държавния глава Румен Радев, който вероятно не е имал право да я прочете, сигнализират от ГЕРБ

Държавното обвинение обаче прецени, че няма данни за извършено престъпление и на нарушение на Закона за защита на класифицираната информация и правилника към него.

На 26 февруари 2017 г. в администрацията на президента е постъпила грама от МВнР с класифицирана информация, представляваща държавна тайна, маркирана с гриф за сигурност „секретно“. Документът е регистриран в съответния входящ регистър и е предоставен на главния секретар на администрацията на президента Димитър Стоянов, посочват от прокуратурата.  

В хода на проверката е установено, че макар в документа, съдържащ класифицирана информация да е посочено име на получател – Иво Христов – началник на кабинета на президента, този документ не му е предоставян от регистратурата, тъй като Христов няма достъп до класифицирана информация и не е преминал съответните изискуеми по закон обучения.

Фактът, че е посочено конкретно лице като получател върху документ, съдържащ класифицирана информация не задължава служителите от регистратурата да му го предоставят, посочват от прокуратурата.

Независимо дали документът е адресиран до началника на кабинета, в случай че съдържа класифицирана информация, той се докладва на главния секретар, каквото е направено и със секретната грама, са установили още разследващите.  

В администрацията на президента са спазени всички изисквания на Закона за защита на класифицираната информация  и правилника към него и не са установени нарушения при обработването и съхраняването на класифицирана информация, както и условията и реда за предоставяне на достъп до нея, заключават прокурорите.

  • 5
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре