Прокуратурата настоява за по-тежки присъди по делото „Килърите”. Петър Стоянов и още петима души са обвинени за участие в организирана престъпна група за поръчкови покушения и вече са с присъди на две съдебни инстанции.

Обвинението обаче настоява Върховният касационен съд да върне делото за ново разглеждане във Варна заради това, че някои от подсъдимите са оправдани за част от престъпленията. Пред bTV зам.-главният прокурор Ася Петрова опроверга тиражирани информации, че държавното обвинение се е отметнало от исканията си по мегаделото.

Няма скандал и няма обрат по делото „Килърите”, твърди тя и е категорична, че варненската присъда на Петър Стоянов и останалите подсъдими е протестирана само отчасти. Един от мотивите е, че групата не е осъдена за едно от убийствата.

„Върховната касационна прокуратура няма правомощия да увеличи наказанието и да наложи по-тежко такова, както и да постанови осъдителна присъда, каквото е нашето искане по отношение на убийството на Борислав Георгиев. Ние искаме и увеличение на наказанието по отношение на подсъдимия Янко Попов”, обясни Петрова пред bTV.

В протеста си до върховните магистрати прокуратурата настоява трима от подсъдимите да получат не доживотен затвор, а доживот без право на замяна, както и оправданите по някои обвинения да бъдат осъдени, а наказанията - завишени.

„Най-общо казано - не протестираме изцяло акта на Варненския апелативен съд, а само в оправдателната му част. Не протестираме изцяло акта на ВАС, а само в оправдателната му част. ВКС може да остави в сила съдебния акт на Варненския апелативен съд. Това е една от хипотезите. Ако уважи нашия протест, тогава касационната инстанция ще отмени частично - това е нашето искане - присъдата и то само в оправдателната й част и ще върне делото за ново разглеждане”, обясни Ася Петрова.

Адвокатите също обжалват доживотните присъди по делото „Килърите” заради недопустими процесуални нарушения и с мотива, че обвиненията са скалъпени, а доказателствата - манипулирани.