Съдът в Асеновград остави в ареста деветимата задържани за побоя над децата от отбора по гребане в началото на седмицата.

Съдът счете, че срещу групата има достатъчно доказателства, а някои от тях са обществено опасни. Заседанието се проведе при засилени мерки за сигурност.

Един от задържаните за побоя се оказа подсъдим и по делото за радикален ислям, което се води в Пазарджик.

Деветимата бяха доведени от ареста с бус на пловдивския затвор, където има морбили, затова и носеха медицински маски.

Те изложиха и своята версия за това какво се е случило. По-голямата част казаха, че изобщо не са били там, други пък случайно се оказали на язовира – на пикник или на риболов.

Според прокуратурата има достатъчно доказателства, че са извършили дейнието, в което са обвинени. В тях са намерени брадви, лопати и дървени предмети.

Междувременно след снощния протест двама бяха задържани заради провокативни действия. Те били във видимо нетрезво състояние и са се държали агресивно с полицаите.

Полицията издирва и още провокатори от групата, която снощи безуспешно се опита да атакува ромската махала.

Снимка: БГНЕС

Протeстиращи твърдят, че върху тях е оказано полицейско насилие – петима души били бити.

50-60 души от протестиращите снощи се отцепили и тръгнали по тъмни улички към махалата.

По думите на очевидци те били посрещнати от полицейска кола, от която са слезли четирима полицаи и са започнали да ги удрят.

Директорът на МВР в Пловдив Атанас Илков категорично отрече да е имало полицейско насилие.

Снимка: БГНЕС

Деветимата задържани бяха докарани в съда с маски на лицата по разпореждане на съдията.

Двама от тях се опитали да прегазят с бус децата и родителите им. Според адвокатите им те също били пострадали при свадата.

Роднините на арестуваните разказаха, че свадата с децата започнала заради слух, че тяхно момче било нападнато.

На петима от задържаните за побоя над децата ще бъде повдигнато обвинение и за закана за убийство.

Полицията се готви като за война тази вечер. Има водно оръдие, поставено на входа на ромската махала. В града са командировани и полицаи от страната. Началото на протеста е насрочено за 20 ч.

Случващото се в Асеновград предизвика остри декларации от страна на основни политически опоненти – ДПС и Обединените патриоти.

„Не трябва да пропиляваме шанса си, след 28 години преход да захвърлим постигнатото и да пренебрегнем една работеща уникална формула, получила международно признание, българския етнически модел”, заяви Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

„Псевдолибералите и псевдозащитниците на човешки права и бранещи циганизацията в страната ни са в основата на това законът на гетото да поставя под въпрос закона на държавата”, каза Милен Михов, депутат от Обединените патриоти.