Прокуратурата и МВР: Категорично Росен Ангелов е извършителят
Той е с три присъди и обект на наказателно производство за блудство, а от днес е и задочно обвинен за убийствата в Нови Искър
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 4
  • 0
    0
Росен Ангелов
Снимка: МВР

Неколкодневният денонощен труд на създадения екип от прокурори и разследващи полицаи даде резултат. По категоричен и несъмнен начин шесторното убийство в Нови Искър беше разкрито. Абсолютно категорично е доказано, че извършителят е Росен Желев Ангелов. Това каза на извънредна пресконференция директорът на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов.

От доказателствата по делото е установено, че Ангелов е действал сам, каза още той.

Кой е Росен Ангелов

Той е човек без документи, без собственост, без работа. Прякорът му, даден му от негови близки, е Горският човек. От доказателствата по делото е установено, че е имал връзка с една от жертвите – Кети Кюхова, шест месеца преди убийството.

Росен Ангелов
Снимка: МВР

Родом е от Добричко, но в последните години е живял в района, където е извършено престъплението. Не поддържа контакт с близките си.

56-годишният Росен Ангелов се издирва за шесторното убийство в Нови Искър През 80-те години той е изтърпял присъда за педофилия, регистриран е в МВР за блудство

Ангелов има три присъди лишаване от свобода.

Първата е от две години и шест месеца за кражба на лично имущество. Тя е влязла в сила на 1 юли 1984 г.

Втората е седем години строг тъмничен затвор, постановена на 27 декември 1999 г., след като е признат за виновен за изнасилване, извършено на 2 юли 1997 г. На 2 май 2002 г. обаче той е освободен условно предсрочно.

Третата присъда на Ангелов е от 22 декември 2009 г. за блудство с малолетно момиче, извършено по-рано същата година. Присъдата е осемгодишна, но той не я е изтърпял, защото се е укрил още преди произнасянето ѝ.

На 8 септември 2009 г. Росен Ангелов е обявен за общодържавно издирване. През годините са предприети няколко акции за залавянето му след подадени сигнали, но те не са довели до резултат.

Същевременно Ангелов е обект на разследване и по няколко досъдебни производства – за кражба, обсебване, кражба на ток, извършени през 2004 и 2007 г. Той е обект и на наказателно производство за блудство с малолетно лице, което тече в момента, отчете Сарафов.

Борислав Сарафов
Борислав Сарафов Снимка: bTV

Ангелов няма установено психическо заболяване.

Според негов психологически профил, изготвен в затвора, той е хитър, лукав, прикрит, със завишено самочувствие, стреми се да се налага на околните. Интелигентен е и упорит. Характерна за него е латентна конфликтност. Опитва се да прави добро впечатление, но невинаги има ресурси да го поддържа и възможността за неуспех води до раздразнение. Той има нисък праг на социална зрялост.

Ангелов е опасен, склонен към насилствени действия и вероятно е въоръжен. Ако някой го забележи, да не прави опит да го задържа сам, препоръчват властите.

Людмил Рангелов: Издирваният за убийствата в Нови Искър е много опасен за всекиВсеки, който му се препречи, може да бъде потенциална жертва

По време на огледите в помещения, които е обитавал, са открити части от ръчни гранати, запалки за такива гранати. Има информация и че е търсил да се снабди с дълго огнестрелно оръжие. Затова е взето решението за мащабната операция по залавянето му.

Ангелов е привлечен задочно като обвиняем за убийство на повече от едно лице при условието на опасен рецидив и предумишленост на извършено деяние, каза градският прокурор Емилия Русинова.

Жертвите

Аутопсиите показват, че всяка от жертвите е простреляна няколко пъти, вкл. и контролно в главата – очевидно извършителят е искал да бъде сигурен, че никой няма да остане жив, каза Сарафов.

Мотивът

Мотивът за убийствата е личен, свързан е с интимни отношения и връзка с пострадалата Кети, отчете главният секретар на МВР Младен Маринов. Информацията е, че майката на Кети е знаела за тази връзка. В същото време извършителят има особености на характера, които го правят изключителни раздразнителен в моменти, в които е отхвърлен или изоставен.

Емануил Йорданов: Най-вероятно причините за шесторното убийство са личниКакви са версиите за бруталното престъпление?

Поредността на събитията

Според разследващите Кети е била първата жертва. Тя е застреляна в гръб. Останалите са убити, за да се прикрият следите. 

След Кети са убити Неделчо, Георги и майката на Кети. Съдейки по нараняванията на двамата мъже, може да се предположи, че те са се опитали да спрат нападателя.

Междувременно Нанси и приятелят ѝ са се качили на втория етажи и са се опитали да се укрият. Убиецът обаче ги е последвал, методично е претърсил всяка стая, разбивайки вратите с крак, и е убил всички, включително и кучето.

Джип, убийства в Нови Искър
Снимка: btvnovinite.bg

След това е взет автомобилът, тялото на Кети е превозено и укрито в кладенеца.

Засега не е ясно колко дълго Ангелов е останал в къщата, но има следи от разместване и опити за почистване след убийството. Опитал се е и да събира и гилзите.

Оръжието на престъплението не е открито, но се знае, че е едно – всички гилзи от местопрестъплението и тези, иззети от дома на Ангелов, са едни и същи.

Какво е свършено дотук

За по-малко от 48 часа са извършени 16 огледа и претърсвания на жилища и местности, в които Ангелов е пребивавал, назначени са 91 експертизи (ДНК, биологични, комплексни и пр.), разпитани са 21 свидетели, някои от които – и пред съдия. Извършени са стотици разузнавателните беседи, справки и оперативно-тактическите мероприятия.

Издирването на Росен Ангелов
Снимка: bTV

Вчера са проведени няколко операции по сигнали. В помещения, които Ангелов е обитавал, са открити и иззети важни за разкриване на престъплението веществени доказателства. От къщата близо до село Луково също са иззети веществени доказателства, които ще се изследват.

Спецакция в село Луково във връзка с шесторното убийствоИзвършителят все още не е установен, не е намерено и оръжието

Издирването продължава

Работата по залавянето на Ангелов продължава. Правят се огледи, чакат се резултатите от много експертизи. В същото време по разпореждане на премиера Бойко Борсиов са включени всички сили, включително сили на армията, гранична полиция, хеликоптери, термонаблюдение, отчете Маринов.

Издирването на Росен Ангелов
Снимка: bTV

С оглед сигурността на населението в района, където издирваният е засичан последно, е наситено с полицейски сили. Те ще останат там до момента, в който Ангелов бъде задържан или има категорични данни, че вече не пребивава в района, увери Маринов.

МВР и Прокуратурата отрекоха да са изпуснали Ангелов за малко.

Росен Ангелов се измъкнал от къщата в Луково вчера сутринтаТова сочат резултатите от огледа ѝ. Вижте как изглежда тя
  • 0
    0
Още по темата
4 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре