Прокуратурата се отказа от повдигнатите обвинения срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по делото за т.нар. мобилно подслушване в МВР. Това се случи ден и половина след поредния критичен доклад на Брюксел.

В процеса за неупражнен контрол върху подслушването в МВР, който бе образуван след сигнал на Сергей Станишев във времето на безвластие след оставката на първия кабинет "Борисов" и преди конструирането на правителството на Пламен Орешарски. Освен Цветанов, изправени пред Софийския градски съд са още тримата бивши директори на разтурената вече служба за подслушвания СДОТО - Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов.

От списъка с обвинените и в последствие подсъдими лица отсъства Радко Димитров, станал известен като Радко Отвертката. Димитров бе в първия списък на обвиняемите по това дело. По времето на Цветанов той бе ръководител на четвърти отдел в СДОТО и бе обвинен, че се е опитал да повреди с отвертка записи от СРС, за да не попаднат в проверяващите.

Според прокуратурата в период от около три години тримата бивши началници на "ушите на МВР" не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация.

Цветан Цветанов е обвинен, че съзнателно е допуснал Иванов, Костов и Кацаров да извършват престъпленията в периода, в който е бил министър.

Още от самото образуване на делото беше ясно, че обвинителната теза срещу Цветанов трудно би издържала в съда.

Наблюдаващият прокурор Чавдар Ангелов заяви пред журналисти, че не поддържа обвинението, защото с последните изменения на Закона за МВР от миналата година, е изменен и текст от Наказателния кодекс, според който вменените на тримата бивши директори на СДОТО престъпления са криминализирани единствено по време на война, бойни действия или при мисия в чужбина.

Очаква се по-късно днес съдът да произнесе решението си.

Само преди ден зам.-председателят на ГЕРБ застана пред Софийския апелативен съд по друго от делата срещу него - че е дал 50 000 лв. под формата на заплати на бившия началник на Регионалното звено за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров.

Цветанов е подсъдим за длъжностно присвояване и прокуратурата поиска той да бъде признат за виновен и осъден. Ако не, настоя държавното обвинение, поне делото да бъде върнато за ново разглеждане.

Ходът на този процес подсказва, че и той трудно би завършил с успех за държавното обвинение.

Най-реалистична изглежда възможността прокуратурата да се "закичи със скалпела на Цветанов" по делото в СГС за отказаните искания за подслушване на Орлин Тодоров. Бившият вътрешен министър вече получи 4 г. затвор ефективно на първа инстанция, а апелативният съд няма да го оправдае.

Защо и какви биха били политическите последствия - Четете тук!