Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство по доклада за АЕЦ „Белене”на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Делото е заради сключените допълнителни споразумения към основния договор  между Националната електрическа компания (НЕК) и "Атомстройекспорт".

Градският прокурор на София съобщи пред bTV, че делото се води срещу бившите изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и Мадрик Папазян за безстопанственост в особено големи размери. Той уточни, че щетата е за 200 милиона евро. Разследването ще се води от специализираните екипи за борба с корупцията, каза за bTV говорителят на главния прокурор Стелиана Кожухарова.

Противно на досегашната си практика в подобни случаи първоначално разследванията да се образуват срещу "неизвестен извършител", сега държавното обвинение образува делото срещу конкретни хора. 

Разследването е разпределено на специалното звено за борба с корупцията по високите етажи на властта и ще се води от прокуратурата приоритетно.

Докладът на АДФИ, който стана известен преди два дни, констатира редица нарушения около обявяването на конкурса за строежа на АЕЦ "Белене" през 2005 г. при подписването на договора между избрания руски изпълнител (АСЕ), възлагането на дейности по проекта без обществени поръчки и сключване на допълнителни споразумения без одобрението на Съвета на директорите на НЕК.

В документа бе посочено, че Велков и Папазян са сключили пет анекса към основното споразумение за перион от четири години. Те парафирали документите с "Атомстройекспорт"  без одобрението на съвета на директорите на НЕК.

Най-едрият договор, който е възложен на руската компания без обществена поръчка, е за разчистването на площадката на централата. Двамата бивши изпълнителни директори са парафирали контракта за демонтажа на старото оборудване с руската компания директно.

Пред bTV Мардик Папазян коментира, че всички процедури, за които се твърди, че е прескочен Законът за обществени поръчки, всъщност са проведени по международните правила. Той смята, че не е атакуем по нито едно от нарушенията, констатирани в доклада.

Вече втора година прокуратурата води друго досъдебно производство за нарушения в НЕК зад ради проекта. То за престъпления по служба, извършени от неизвестни засега членове на ръководството на държавната компания и засяга продажбата на стария реактор "Шкода" на АСЕ за 205 млн. евро. По този случай още се чака разпоредената в края на 2010 година експертиза.

Извънредната проверка на АДФИ бе направена след като София се отказа от ядрения проект. Констатациите на финансовата инспекция потвърдиха тезата на Борисов за нарушения още със започването на проекта за ”Белене”.

Дали случайно или не, докладът бе обнародван, в деня в които бе насрочен и парламентарен дебат по искането на БСП за вот на недоверие срещу правителството заради стопирането на строежа на втората атомна електроцентрала.

Тогава самият Борисов обяви, че данните от проверката са дадени на прокуратурата. Иначе той многократно е заявявал, че прокуратурата трябва да повдигне обвинения за далавери, извършени около проекта.

Докладът на финансовата инспекция констатира, че нарушенията са правени основно при управлението на Тройната коалиция и именно от шефовете на НЕК по това време Любомир Велков и Мадрик Папазян.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови