Войната не е между Делян Пеевски и Цветан Василев. Войната е между политиците, които доста умело ги използват. В крайна сметка те са едни бушони – в момента гърми единият, а в скоро време може би ще тръмне и другият. Политиците са тези, които носят отговорността. Те създадоха този феномен, а не Пеевски и Василев. Това заяви пред bTV собственикът на "Икономедия" и издател на „Дневник” и „Капитал” Иво Прокопиев.

„Става въпрос за една партия, партията на Пеевски, която има толкова голямо институционално влияние, че останалите партии ги е страх от нея”, добави Прокопиев.

Той цитира Вежди Рашидов, който каза, че Ахмед Доган е собственикът на държавата, а Пеевски - неговият изпълнителен директор. „Аз бих добавил, че Пеевски е наместникът на Доган по всички материални дела, а Местан - по всички политически”, добави Прокопиев.

Той настоя, че няма личен конфликт с Цветан Василев и още по-малко с Пеевски, когото изобщо не познава. Шефът на КТБ също декларира пред bTV, че не воюва с издателя.

„Конфликтът винаги е бил принципен. Мен лично като човек и предприемач, като представител на легитимните предприемачи в България, винаги ме е притеснявало разбиването на институциите в България. Не може да има нормален бизнес, не може хората да стават по-богати и активите да поскъпват, ако всички ключови институции в държавата са хванати от една малка група хора – това, което стана известно като олигархичен елит”, обясни Прокопиев.

„Това е разликата между мен и тях. Винаги съм бил независим човек, който сам е взимал решения, сам съм си създал бизнеса. Ако бях зависим, нямаше да е възможно да има медийна група като "Икономедия". „Капитал” и "Икономедия" се опитват да спрат разрухата в държавата”, продължи издателят.

Прокопиев заяви, че медийната му група е единствената институция, която е дръзнала да се противопостави на модела „Пеевски – Василев”. „Погледнете откога са публикациите в „Капитал”, заяви той.

По думите му, за да може системата Пеевски-Василев да се възпроизвежда и да източва обществените ресурси, се нуждае от липсата на обществена опозиция.

Сгромолясване

„В продължение на 4-5 години заради подкрепата, която имамаха - политическа, финансова и институционална, единственият купувач в страната беше групата от КТБ. В същото време всички нормални инвеститори се изнасяха от България. Групата на КТБ придоби колосални за размерите на България активи. Повечето сделки не бяха добре премерени. Тази цялата гигантска структура е с активи 11-12 милиарда, което се равнява на около 13-14 процента от БВП. Тази структура по същество е неуправляема и е финансирана със заеми по различни схеми, поради което започна да се сгромолясва от собствената си тежест, защото българският пазар стана малко място, за да поддържа тази пирамидална структура”, заяви Прокопиев.

Той обясни, че това, което се наблюдава след конфликта между депутата и банкера, е, че институционалната подкрепа следва Пеевски, защото той е политически представител.

Съмнително кредитиране

Прокопиев заяви, че не знае какъв е техническият генезис на конфликта между Пеевски и Василев, но това, което става ясно, е, че КТБ е кредитор на бизнеси, чийто краен собственик не е ясен. „Василев обаче намекна, че крайният собственик е Пеевски. В Европа има ясни правила за кредитиране. Банките нямат право да финансират бизнеси и фирми, чийто краен собственик не е ясен. Ако банковото законодателство е спазено, КТБ знае кой е крайният собственик, съответно и БНБ знае”, продължи той.

Банково репликиране

Доколкото Пеевски е участвал активно в привличането на държавните пари в КТБ, сега търси да репликира схемата с друга банка, посочи Прокопиев. „Не зная коя е банката, не искам да спекулирам, но очевидно има желание да бъде придобита друга от малките банки, в която да бъде създадена идентична структура. Това е опасно”, заяви той.

"Ако Василев е дал лош кредит, ако на собствена фирма или на Пеевски, трябва да си понесе последствията, но ако са му скалъпили обвинение с медийни и инситуционални средства, това е феноменът, който разбива институциите", смята Прокориев.

Според него прокуратурата прави грешки, една е с т. нар. убийство на Пеевски. „Чест прави на Цацаров, че си призна грешката, но грешката си свърши работата, защото около нея беше създадена шумна кампания за омаскаряване и криминализиране на Цветан Василев”.

В заключение Прокопиев заяви, че не е затънъл в дългове и че „Пеевски седи на буре с барут и се отипва да запали огън”.

  • Набеден за убиец на Пеевски поиска да го види в съда
  • Цветан Василев: По думите им ще ги познаете! И по вестниците!
  • Цветан Василев: Чия заповед изпълнявате Вие, господин гуверньор?
  • Скандалът „Пеевски-Василев” – масло в огъня, довело до банковата криза
  • Семейството на Пеевски с неплатени данъчни задължения
  • На Цацаров му омръзна
  • Фермер пред финансов колапс заради КТБ и блокирани сметки
  • Корпоративна търговска банка или механизмите на Политбюро в икономиката
  • Проблеми за куп институции със сметки в КТБ
  • Пеевски съжалява, че не е бил убит, за да са доволни всички