Производителят на лютеницата с олеамид обмисля дали да съди "Активни потребители"
Различни специалисти оспориха достоверността на изследването
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    2
Лютеница
Снимка: iStock

Производителят на лютеницата, която изследване на „Активни потребители“ твърди, че съдържа oлеамид, обмисля дали да съди неправителствената организация.

Компанията прави вътрешно разследване, а в Районната прокуратура в Пловдив не могат да приключат своята проверка, тъй като очакват софийските им колеги да съберат необходимата информация от автора на изследването.

Самата компания засега не отчита спад в продажбите.

Седмица след обявените резултати обаче, според които масово лютеницата на пазара у нас съдържа и твърде много захар и нишесте, производителите защитиха рецептите си.

Те обясниха, че има стандарт, който спазват и той позволява до общо 16% от съдържанието да бъде естествена и добавена захар. А дали стандартът трябва да се промени, ще мислят тепърва. Дотогава препоръчват консумация с мярка.

Токсиколог: Откритият в лютеница олеамид не е наркотично веществоСпоред Богомил Николов от „Активни потребители” става дума за замърсяване в хода на производството

Производителите повдигнаха и много въпроси около самото изследване, тъй като не е правено в акредитирана лаборатория.

„Мострата е взета преди шест месеца и никой не е казал. В момента никой не може да изследва тази партида“, коментира Константин Ламбрев от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

От потребителската асоциация отговориха, че са обявили изследването две седмици след като сигнализирали Агенцията по храните.

Вижте повече във видеото:

Прокуратурата проверява лютеницата на „Идеал продукт”Изследване на асоциация „Активни потребители” откри в нейната „Класик лютеница” от 550 гр веществото олеамид

Милена Калибацева, която е директор в друга фирма, произвеждаща лютеница, посочи, че наличието на химикала е непонятно за тях. По повод високото количество захар в продукта тя коментира, че всички производители спазват нормите за вложеното количество захар. Максимално 16% е напълно допустима за продукт като лютеницата и се спазва тенденцията да се намали захарта, както се намалява и солта.

  • 0
    2
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре