Производители на чесън са на ръба на оцеляването заради ниските изкупни цени на продукцията им тази година. Стопаните се оплакват от рекорден спад в търсенето на чесъна родно производство и невиждано поевтиняване.

Шестчленното семейство на Христина Минчева от село Пробуда отглежда три декара с чесън. Това е основен поминък за домакинството, където всички са безработни от години.

„С тези пари, които получават от чесъна, си приготвят зимнината, вземат си дърва, някой буркан да си направят, да си облекат децата, с това се препитава нашето село”, казва жената.

Тази година обаче изкупната цена на чесъна е паднала два пъти и производителите са притеснени, че с реколтата няма дори да покрият направените разходи. Прекупвачи от всички краища на страната ги притискат да дадат стоката си на безценица.

„За производството не искат да дадат пари. Всеки гледа евтино да си го продаде, защото, ако не го продадеш, ще го хвърлиш”, коментира Гюлшен Самиева, производител на чесън.

В момента килограм чесън се купува от полето за 2 лева. Докато стигне до пазара цената му се вдига до 5 лева. Допреди 10 години край село Пробуда е имало над 500 декара с чесън. В момента площите са намалели 10 пъти.