Профилът на терориста: Какво е общото между атентаторите в Европа?
Кои са и къде се обучават извършителите?
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Джихадисти, профил
Снимка: btvnovinite.bg

Париж, Брюксел, Ница, Берлин, Стокхолм, Санкт Петербург, Манчестър, Лондон...Барселона. Сравнение между девет от големите и знакови европейски градове, белязани от терора, вади на повърхността идентичен профил на джихадиста. 

„Абсолютно всеки един или е пробвал да бъде в Сирия, или е бил в Сирия. Идеологически са се обучили в медресетата в Европа, а военната подготовка най-вероятно са получили в Ирак, Сирия или Турция”, коментира пред bTV Дахер Фарид Дахер, блогър от сирийски произход.

И още от профила на джихадистите - северноафриканци, родени или отраснали в Европа, изповядващи салафитско-уахабитската идеология.

Хиляди замлъкнаха за минута в памет на жертвите в ИспанияМинутата мълчание беше отбелязана близо до мястото, където бял микробус се вряза сред пешеходци снощи

„Третото много важно е, че се случват в големи градове, на централни места, с което да социален сблъсък в Европа”, посочи Дахер. 

Преди година и половина „Ислямска държава” призова чуждите бойци да се завърнат по родните места и вместо да воюват в Сирия и Ирак, да атакуват в собствените си държави. Тази пролет, със загубата на позиции на групировката, призивът беше подновен.

„Очевидно има пробив на системата за сигурност, но става дума за съвсем нови тип средства за поразяване”, заяви експертът по сигурност Славчо Велков. „Колкото повече „Ислямска държава” губи на място, в горещите точки, толкова повече ще се увеличават подобни действия”, смята той. 

"Ла Рамбла" притихна: Траурен камбанен звън, цветя и свещи в БарселонаДвижението около пешеходната алея, където ван връхлетя върху пешеходци, вече е отворено

176 са арестуваните в Испания по подоздрение за терористични връзки за последните 4 години. Проучване, публикувано преди два месеца, описва профила на испанския джихадист.

Профил на испанския джихадист
Снимка: btvnovinite.bg

Той е мъж, гражданин на Мароко или Испания, второ поколение мюсюлмански имигрант, без постоянна работа, с досие в полицията, радикализирал се в страната. 

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре