Не е вярно, че има забавяне в работата на Фонда за лечение на деца и, че той не работи. Това заяви в „Тази сутрин” новият шеф на организацията проф. Владимир Пилософ. Той категорично отрече обвиненията на Десислава Хурмузова, че не успяват да се справят с работата.

Само вчера са били разгледани на Обществен съвет 67 случая на деца, като има и такива, при които искането за лечение в чужбина е отхвърлено, каза професорът. По думите му не всички заявления могат да бъдат удовлетворени. Когато децата кандидатстват за чужбина, се гледа може ли или не може съответното лечение да се проведе в България. За България откази няма.

Всеки ден във фонда постъпват между 6 и 7 заявления за нещо. Процедурата по правилник за придвижване на един случай е около 40 дни, поясни проф. Пилософ. По всяко време ще има около 200 случая, които чакат, но те не са забавени, по тях се работи, каза още той и допълни, че има различни причини да има забавяне, като например, ако становищата на експертите се разминават.

Във връзка с намалелите дарения, директорът каза, че Общественият съвет също трябва да провежда кампания за набиране на средства. След като обаче членове на фонда говорят, че никога не биха дарили пари на Центъра, какво очаквате, коментира проф. Писолоф и поясни, че миналата година даренията са под 1% от общата сума.

Относно апартамента в Париж, директорът каза, че договорът за него се преразглежда. Според договора наемът за жилището е 60 евро на човек на вечер, т.е. 120 евро за двама души. Към момента в Париж има едно дете, а майката е настанена в общежитието на съответната болница, като наемът, който плаща там е 35 евро на вечер, поясни директорът.