Предпазването от еболата е въпрос преди всичко на организация, която трябва да се реализира от граничните власти. Те трябва да знаят, че всеки от региона на Западна Африка трябва да бъде подлаган на по-специален медицински режим. Това заяви пред bTV директорът на инфекциозното отделение във ВМА проф. Камен Плочев.

Вчера той бе първият човек, който публично се осъмни, че пациентът, завърнал се от Сиера Леоне, е заразен с вируса на ебола. „Да ви кажа, правичката, не ми прилича много на ебола”, коментира професорът часове преди да резултатите от лабораторното изследване.

Сега, след като ситуацията вече е спокойна, той каза, че до голяма степен се е доверил на интуицията си.  Трябва да се отбележи, че шефът на инфекциозното отделение на ВМА е сред българските медици, виждали болестта на живо.  Медикът обясни, че пациентът не е имал характерна клинична картина, която се наблюдава при еболата.

Уточни, че екипът му нито за миг обаче не е изключвал възможността 57-годишният мъж да е заразен именно с ебола. Днес стана ясно, че всъщност човекът е болен от малария. ”Маларията е много по-малкото зло, имаме лекарства и се лекува”, заяви професорът. Той изказа задоволството си от работата на колегите си, тъй като нито един член на неговия екип не е отказал да работи с болния.

„Лекарства нямаме, ако беше болен от ебола можеше единствено да направим така, че да не се влошават основните човешки функции. За това сме подготвени. Другото е да се молим да попадне в тези 50 процента, които оживяват”, заяви още Плочев. .

Попитан дали ебола всъщност не е средство за печелене на пари от фармацевтичните компании, професорът заяви: „Пари се печелят от нещастие и пороци. Болестта е нещастие. Болните са нещастни хора и те са готови всичко да дадат, за да се излекуват. Дали това се прави – не мога да отговоря. Много профанизираме професията, аз не искам да работя такава професия”.

  • Епидемията от ебола официално затихна
  • Заразените от ебола в Западна Африка са най-малко от началото на годината
  • Случай на ебола в Италия
  • СЗО е регистрирала за два дни в Западна Африка 25 смъртни случая от ебола
  • Повече от 26 000 души са се заразили с ебола от началото на епидемията
  • СЗО призна за сериозни пропуски при овладяването на вируса на ебола
  • Последният заразен с ебола пациент в Либерия почина
  • Британска медицинска сестра е излекувана от ебола с експериментално лекарство
  • Една година епидемия - ебола остава глобална заплаха
  • "Лекари без граници" обвини световната общественост в бездействие срещу ебола