Проф. Павел Пенчев: Трудно и бавно ще се реши проблемът с водата в Хасково
Причината за наличието на уран във водата е липсата на адекватни мерки след ликвидацията на рудник, твърди професорът
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
проф. Павел Пенчев
Снимка: bTV

Трудно и бавно ще се реши проблемът с наличието на уран в питейната вода в Хасково. Това обяви в предаването „Тази сутрин” проф. Павел Пенчев, председател на Българската асоциация по подземни води и преподавател по хидрогеология в Минно геоложки университет.

В Хасково пиели вода със завишени нива на уранСпряна е една от помпените станции, които захранват града

Преди дни Районната здравна инспекция в Хасково съобщи, че има завишена концентрация на уран във водата. Оказа се, че това се знае от близо половин година, но населението не е било уведомено.

Министерството на здравеопазването излезе вчера с препоръка да не се пие и да не се готви с водата от чешмите в Хасково. Прокуратурата започна проверка по случая.

Здравното министерство: Не пийте водата в Хасково и не гответе с неяСпоред междуведомствената група рискът за здравето на хората е съвсем малък, но въпреки това се вземат превантивни мерки

Проблемът със затворения уранов рудник беше неглижиран много години,  твърди професорът. Той припомни, че уранодобивът у нас е ликвидиран през 1994 г. По това време е имало и мониторниг на състоянието на подземните води и проблем не е имало с Първа помпена станция в Хасково.

Наблюдението обаче не е продължило и замърсяване е достигнало до кладенеца на помпата, предполага Пенчев.

Той смята, че хората не трябва да се притесняват, защото концентрациите на уран във водата са ниски.

Вижте повече във видеото:

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре