Служителите на „Пирогов” ще си получат парите с един месец закъснение. За това нещо беше предупредено. Ако не беше направено, можеше да имаме блокирани сметки. Това каза в предаването „Лице в лице” проф. Николай Габровски, заместник-директор по лечебната дейност в "Пирогов".

Той поясни, че става въпрос за пари, които са допълнително материално стимулиране и работниците го получават като добавка към заплатите.

„На никой не му е приятно, че парите трябва да закъснеят, това е повече от очевидно, но бяха информирани всички, не мога да кажа, че беше прието радушно, но беше прието с разбиране”.

Всички заплати през тази година са изплащани изцяло и навреме, категоричен беше Габровски.

"Извън основните заплати, една част от служителите на „Пирогов” получават така нареченото допълнително материално стимулиране и го получават като добавка към заплатите. В случая става дума за тези пари и те ще продължат да бъдат давани.

Този месец ги спряхме, защото „Пирогов” има над 17 млн. лв. дълг и има фирми, които искат да бъде изплатен този дълг в една или друга степен, и това налага изплащане на суми, които са по-големи, отколкото обичайно даваме. 

И тъй като има натиск, в резултат на който могат да бъдат блокирани сметките на „Пирогов”, предполагам, че никой от нас не иска това да се случи, изплащането на суми към тези фирми доведе до една молба от страна на директора тези пари, които се полагат за месец октомври и трябваше да бъдат изплатени сега, да не бъдат изплатени сега, а следващия месец. Но това нещо ще се случи, тези пари са осчетоводени”.

Сигурен съм, че сестрите и санитарите са може би най-уязвената част, тъй като при тях доходите са по-ниски и това не е атака срещу тях по никакъв начин, това е финансовото състояние на болницата към момента. Ако това не беше направено, можеше да имаме блокирани сметки", допълни проф. Габровски.

Той уточни, че няма нито един подписан срочен договор в ”Пирогов” към днешна дата и цялата структурна промяна няма да минава през подписване на такива договори.

По думите му той не е бил официално информиран, че се готвят протести, не е имало диалог и искане.

„Беше изненада с действия, които, за съжаление, трябва да определя като подмолни, с иницииране на различни репортажи и проверки и изведнъж се появи този документ, който прочетох от интернет”.

Голямата част от нещата в този документ не отговарят на истината или са полуистина, каза проф. Габровски.

В коментар на твърденията за неправилно раздуване на административни длъжности с високи заплати, той каза, че това са чувствителни теми за всеки.

Професорът съобщи, че има назначени двама, трима или петима души, които трябва да отговарят и да контролират ремонта на приемното отделение на „Пирогов”.

Те са незначителна бройка на фона на целия персонал на болницата, каза той.

„2100 човека персонал има в „Пирогов”. Дори да се назначат 100 човека, какъв процент са от тези 2100 човека. Да се говори за раздуване на щата за мен е спекулативно. Има няколко допълнителни назначения и те са свързани с това, че върви мащабен ремонт на Приемното отделение на „Пирогов”, заяви проф. Николай Габровски.

Вижте какво още каза той във видеото: