Социалните партньори одобриха радикална промяна в изчисляването на такса смет. Проектът предвижда „замърсителят да плаща“, а това ще доведе до вдигане на такса „Смет“ за домакинствата.

Първоначално се предвиждаше 5-годишен плавен преход с таван до 20% увеличение на таксата за домакинство. Сега този текст е отпаднал и наистина можем да станем свидетели на рязко вдигане на таксата за бита на места.

Снимка: bTV

Занапред общините ще избират между три варианта за изчисляването ѝ – според броя на лицата в домакинството, на база вместимост на съдовете за смет или чрез система със специални торби за отпадъци.

Снимка: bTV

Според бизнеса сегашната система за отчитане на такса смет го ощетява, тъй като генерира около 30% от битовите отпадъци, а плаща 2/3 от разходите за почистването им. За домакинствата съотношението е обратното.

„Основната цел е въвеждане на справедливост замърсителят да плаща“, коментира зам.-министърът на финансите Бойко Атанасов.

Според зам.-кмета по финансите в София това неминуемо ще вдигне таксата.

Тепърва трябва да се разработи механизъм как точно ще се прилагат новите правила.

Засега обаче и моделът за изчисляване на база брой присъстващи, и идеите за такса според вместимостта на съда или системата с торбички изглеждат трудно приложими.

Предвижда се промените да влязат в сила от 2019 г., без преходен период.

Предстои решението на Министерския съвет. 

Вижте повече във видеото: