И днес, 25.04.2017 г., продължават действията на прокурори от Специализирано звено „Антикорупция“ по изземване на документи от КЕВР във връзка са образуваното досъдебно производство срещу длъжностни лица от Комисията за енергийно и водно регулиране за престъпления по служба. Предстои провеждане на планирани от СЗА разпити на свидетели.

Прокурори и агенти на ДАНС влязоха вчера в сградата на регулатора, за да изземат документи.

Досъдебното производство е образувано по повод постъпил на 16 януари т.г. сигнал до главния прокурор, който го е изпратил на Софийска градска прокуратура – специализирано звено “Антикорупция“ по компетентност. Сарафов не уточни кой е авторът на сигнала.

Разследването трябва да установи дали членовете на независимия регулатор са изпълнявали задълженията си за контрол по отношение на изпълнението на основни елементи от бизнес програмите на газоразпределителните дружества и дали действително направените инвестиции от тези дружества отговарят на заявените от тях и утвърдени от КЕВР.

Изпълнението на тези задължения има пряко отношение върху цената на газта за крайния потребител, посочват от прокуратурата.