Продължава напрежението след смъртта на родилка в Сливен. Близките й обвиняват лекарите и искат независима медицинска експертиза, а от болницата все още няма официално становище по случая.

Около 200 души излязоха и тази вечер на протест пред лечебното заведение. Исканията им бяха да се спрат подобни практики, да няма такова отношение към родилките и да се задействат прокуратурата и полицията, които до момента не са направили нищо като реални действия. Протестът беше и срещу действията на екипа, който е израждал родилката.

Три дни след смъртта на младата жена в родилното отделение в Сливен проверка няма – научаваме от дежурния лекар.

В отпуск е и директорът на болницата. По телефона коментира, че няма лекар, който иска пациентът му да почине. За близките обаче вината е в екипа, водил раждането.

"Това е 21 век, не може с клещи да убиват майки”, каза майката на починалата родилка Любов Томова.

"Тя ми каза,че са я натискали и са й скачали отгоре вързана, с този метод форцепс, с клещи, за да извадят детето и цялата родилна е била в кръв”, обясни бащата на родилката Петър Томов.

Лекарят може да подпомогне раждането, но при строго определени условия, твърди д-р Владимир Цеков. В практиката методът е известен като "метод на Кристелер".

"Лекарят подпомага с притискане през коремната стена върху дъното на матката, това е в синхрон с напъните на жената, но пак ще повторя – спазване на условията, които са записани от самия Кристелер. Този прийом се прилага само, когато вече се изражда главичката, при висок опит неудачите са налице”, заяви акушер-гинекологът Владимир Цеков.

Официално становище от болницата в Сливен все още няма.

Под наблюдение остава новородената Мария, която е с пареза на едната ръка и оток на главата.

"Тъй като сме изгубили вяра в тази болница и в това отделение, призовавам, ако може да ни се помогне да го изведем за адекватно лечение”, поиска дядото Петър Томов.

След призива му, неонатолог от София се е свързал с лекарите в сливенската болница и са се уговорили в близките дни бебето да бъде транспортирано, според състоянието му, в софийска клиника.

Прокуратурата започна разследване за лекарска грешка. Етичната комисия към Българския лекарски съюз ще се самосезира, въпреки че няма постъпила жалба по случая.