Директори на институции и представители на общини сигнализираха, че продължава местенето на деца в центрове за настаняване, които бяха построени за деца с увреждания.

Още преди да е приключило затварянето на домовете за деца с увреждания и преместването им в защитени жилища и центрове от семеен тип, без ясна стратегия и без участието на експертите от неправителствените организации, започна запълването на местата в тези центрове с момичета и момчета от домовете за деца, лишени от родителска грижа.

Данните, които bTV получи от Агенцията за социално подпомагане, показват, че в рамките на няколко месеца през миналата година са преместени близо 200 деца. В момента в 47 дома за деца, лишени от родителска грижа, са останали да живеят над 1200 момичета и момчета.

От домовете в Стара Загора повече от 30 деца са преместени в центрове в Панагюрище, Пещера, Велинград и Асеновград.

От дом „Теофано Попова” за около месец е трябвало да се подготвят 4 деца, които да заминат за Пещера. От кметството са подали сигнал до вицепремиера Ивайло Калфин. „Не знам защо твърдите, че се избързва. Доколкото знам, е приет един график, от който се изостава за деинституциализация, така че процесът върви по една програма, която е започнапа преди доста месеци”, коментира той.

Днес 9 деца от дом в Русе са преместени на 320 км от града - в Пазарджик, в средата на учебната година. Неправителствените организации този път не участват в процеса. В момента преместването на децата от Стара Загора е спряно.

Предстои проверка на процеса по настаняване на момичета и момчета от домовете за деца, лишени от родителска грижа, в центровете от семеен тип. Според Ивайло Калфин резултатите се очакват в следващите месеци.