Инициативата „Правосъдие за всеки” оцени филма „(Без)наказаните” на репортера на bTV Петър Нанев, като отбеляза на сайта си, че по този начин продължава своята кампания „Достойните действия – ние виждаме”.

„Репортерът Петър Нанев, операторът Добромир Иванов и продуцентът Гена Трайкова стоят зад идеята и реализирането на тази продукция, която показва как чрез непоколебимите действия на независимата прокуратура и службите за сигурност в Румъния, пълният състав на едно правителство влиза в затвора заради доказана високоплатена политическа корупция”, отбелязва инициативата.

На сайта си тя припомня, че по време на снимките за репортажа под ударите на румънското антикорупционното законодателство попада дори директорът на Националната агенция по интегритет (ANI) на Румъния, която следи за имотното и финансово състояние на политици и висши държавни чиновници, с достъп до големи публични средства. Планираното с него интервю се провали заради ареста му.

„Докато у нас все още чакаме първи ефективни резултати, свързани с издадени и потвърдени присъди на хора от високите етажи от властта, Румъния, с която заедно бяхме приети в Европейски съюз през 2007г., успя да събуди съдебната си система и да поведе битка в резултат, на която в затвора са вече един министър-председател, един вицепремиер и пет министри и това е само началото на дълъг списък с имената на корумпирани политици, депутати, висши държавни служители, олигарси (в т.ч. собственици на медии), кметове”, коментират от „Правосъдие за всеки”.

„Поздравяваме екипа на филма „(Без)наказаните” и го призоваваме да продължи да осъществява своята информационна мисия в българското общество като приеме нашето признание и се присъедини към усилията на Инициативата за информиран граждански натиск за незабавно и дълбоко реформиране на съдебната система”, пишат още от инициативата.

Гледайте филма на Петър Нанев и оператора Добромир Иванов тук: