Протестиращи в няколко града в страната се обявиха срещу дадената от управляващите зелена светлина за строителство в защитената местност Карадере край морето. В същото време жители на няколко черноморски общини се обявиха срещу екологичния натиск за законови промени, които според тях пречат на бизнеса и туризма.

Обявеният за общонационален протест в защита на Карадере и цялото Черноморие е организиран от природозащитници и други граждански сдружения.

В София противниците на бетона по морето са се събрали при езерото „Ариана” и „Орлов мост”. Протестиращите събират подписка за опазване на българското Черноморие с настояване за законови промени, които да забранят строителството в зоните на НАТУРА 2000. В нея са се включили вече над 5000 души, информира един от организаторите Сирма Мишева. Протестът в София ще стигне с шествие до Народното събрание.

Целта на общонационалния протест е да се спре презастрояването по Черноморието. Той се организира от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България".

Те имат ясни искания - едното е за спешно приемане на предложените промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които спират строителството в защитените зони от европейската екологична мрежа Натура 2000, включително на Карадере, Иракли, Странджа, Камчийски пясъци и дюните на Несебър. Второто искане е за отмяна на скандалното решение за инвестиция клас А за строителите на Карадере.

Организацията на събитието е във фейсбук, като присъствие там са потвърдили повече от 1100 човека.

По няколко десетки граждани излязоха в защита на Карадере и в Пловдив, Бургас, Русе и Варна.

Във Варна тази вечер пред сградата на общината се събраха около 50 души, които за кратко блокираха близкото кръстовище. Те се обявиха за край на строителството в защитени зони. Хората настояват правителството да отмени решението за предоставяне на приоритетния клас „А" на инвеститора на Карадере.

В Русе шествие премина през центъра на града. Участниците настояха малкото девствени плажове да останат непокътнати.

По-малоброен протест в центъра на Бургас се състоя по обяд. Събралите се започнаха подписка за дългосрочно опазване на българското черноморско крайбрежие.

В Пловдив десетина души протестираха на централния площад.

Според тях топлият неделен ден е отказал хората да се присъединят.

Категорични са обаче,че без бой няма да позволят да се строи в малкото останали диви места.

  • Нов играч с нов проект за застрояване на Карадере
  • Инвеститор прави предварителна екооценка за строежа на Карадере
  • Благотворителен концерт в защита на Карадере
  • 250 паунда за преодоляване на закона „Пеевски”
  • Арт акция за зелено бъдеще и срещу бетона на Карадере
  • Реформаторите внесоха сигнал срещу проекта „Карадере"
  • Многоброен контрапротест по морето срещу „зелените нашественици"
  • Протести "за" и "против" застрояването по морето
  • Стойнев не се притеснявал за Карадере
  • Без офшорки в приоритетните инвестиционни проекти, предлагат депутати от БСП