Трета нощ машините, с които е работено до писта Витошко лале, стоят на терена и никой не ги прибира. Затова природозащитници ги охраняват през нощта. Те се притесняват, че следите на нарушителите могат да бъдат заличени. Една нощ с тях прекара и репортерът на bTV Емил Митев.

Както всяка вечер и тази започва с инструктаж. Отрядът се събира спонтанно и вече трета вечер охранява...верижните машини, копали неправомерно в планинския терен. Групата е от 5 души.

„Просто видяхме, че никой няма да направи нищо. Ние сме хора, които няма да може да ни подкупи никой. Не ни интересува въобще политика, правителства. За нас е важно да разберем всички тези хора, които сме участвали, кой го е направил и да си поеме отговорността. Машините всъщност са единственият гарант, че ще се разбере кой го е направил”, каза организаторът Калин Христов.

График със смените на доброволците се изготвят всеки ден, а желаещите са все повече. Импровизираният отряд пази периметъра и с инсталираните уебкамери в района.

„Имаше екип, който гледаше постоянно камерите...и когато някой се появеше тук - веднага се звъняха телефони и всичко знаехме - кой кога минава”.

Обходите до изровената писта Витошко лале се правят на всеки 2 часа. Ние също се присъединяваме, а Калин ни показва нанесените щети.

„Това е смърч. Това е смърч. Контейнерна фиданка. И когато се засаждат контейнери, много голям шанс има да се хване самата фиданка. Не го слагаш от семе, а вече то почти се е адаптирало към средата. Ето тука това е оцеляло. Не са минали отгоре му”.

Повечето от фиданките обаче не са имали този късмет.

„Аз бях част от организацията на засаждането и знам какво ни коства. Бяхме го направили със супер много любов. В началото си викам „Абе, това не е истина". След това рухнах тотално. След това започнаха групата, които сме там - плакане, ревове, ексцесии”.

500 човека участваха, деца, възрастни, баби, дядовци...абсолютно всякакви хора. Всеки един ги хваща и тръгва надолу с инструменти, с фиданка, слиза надолу и започва да копае. Много трудно. Около 6 дни ги правихме. 6 дни са засаждани.

Когато стигаме почти до машините сме спрени от полицията, която от тази вечер също охранява мястото. Заради прокурорската проверка те вече са доказателствен материал. Въпреки това доброволците ще продължат да изпълняват графика си докато не бъде установена фирмата нарушител.