Общини принуждават личните асистенти – родители на деца с увреждания, да връщат януарските заплати заради инструкции на социалното министерство, за които ви разказахме вчера.

Малкият Стефан е със 100% ТЕЛК. Майка му е негов личен асистент по европрограма. Днес обаче договорът й е прекратен. Причината – писмо на социалния министър, в което се твърди, че новата месечна помощ за Стефан от 930 лв. включва плащане и за асистент.

От офиса на омбудсмана Мая Манолова обясниха, че инструкциите на социалния министър са незаконосъобразни. Липсва яснота и изричен текст, че новата помощ изключва ползването на личен асистент по програми.

„В момента такъв текст няма , което означава, че всичко това, което се прави от Министерството на труда и социалната политика е с указателни писма, което е още по-голямо нарушение. Това накърнява правата и най-добрия интерес на децата с увреждания", казва Иван Дечев, отдел "Права на децата, хората с увреждания и дискриминация" към омбудсмана.

Според инструкциите договорите на личните асистенти трябва да бъдат прекратени със задна дата – от 1 януари.

bTV разполага с автентичен документ, от който е видно, че във Варна, за да спазят изискванията на министерството са принудили асистенти да върнат заплатите си за януари.

Снимка: bTV

„Съжалявам, че живея в България. Пълен хаос, това мога да кажа. Подигравка с родителите на деца и лица с увреждания", коментира майката на Стефан.

Родителите подготвят колективен иск в съда.