Макар и неофициално, кандидат-президентската кампания в САЩ започна преди повече от две години. Освен хилядите срещи с избиратели, интервюта, лекции и задочни диспути, основните опоненти в надпреварата - Хилари Клинтън и Доналд Тръмп, се сблъскаха един с друг общо три пъти в дебати, които чупеха рекорди по зрителски интерес.

Българската реалност обаче рязко се различи от американските порядки. Двамата основни кандидати - Цецка Цачева и ген. Румен Радев, отказаха да участват в телевизионен дебат, въпреки че първоначално бяха приели поканата на най-голямата българска телевизия bTV.

Голям е контрастът и по отношение на обявяването на кандидат-президентите в двете държави. Имената на двамата основни кандидати за президентския пост в САЩ станаха ясни преди повече от година преди деня на вота. У нас обаче, вместо кампания, с наближаването на изборите просто се умножиха словесно-астралните ребуси.

„На 2 октомври ще е минал ретроградния Меркурий”, заяви министър-председателят Бойко Борисов и обясни, че едва тогава ще обяви кандидатурата за президент на ГЕРБ.

Не по-малко значителна е и разликата в продължителността и същността на предизборните кампании. Тази в САЩ продължи достатъчно дълго, че избирателите да чуят в национален ефир, че кандидатът на републиканците Тръмп планира убийството на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. На него му се наложи също и да се извинява сериозно, след като в запис от 2005 г. го чухме да обяснява, че си позволява да опипва жени,… защото е известен. Той обаче сякаш не беше особено притеснен от скандала, защото наскоро в. „Ню Йорк таймс” публикува списък с всички хора, държави и организации, които Тръмп е успял да обиди в социалните мрежи от началото на кампанията до сега, а списъкът продължава да се увеличава.

Клинтън пък няколко пъти трябваше да отговаря пред обществото защо е изпращала секретна държавна информация през личната си електронна поща.

Вижте във видеото по какво още се различават изборите в България и тези в САЩ: