Пръстов отпечатък за прием в болница или за лекарства в аптеката срещу рецепта. Новата идея е на министъра на здравеопазването, която изненада и лекари, и фармацевти, и пациенти.

Карта и пръстов отпечатък - така всеки депутат се регистрира в началото на работния ден. Лична карта и отпечатък вече и за пациентите в болниците, предвижда здравното министерство.

От няколко месеца болниците имат специална електронна система. Тя контролира приема, за да няма фиктивни пациенти. Въвеждането й отне години, но се оказа, че системата може да бъде надлъгана. За по-строг контрол министър Москов има нова идея.

„Всеки един гражданин, който си вади лична карта, има пръстов отпечатък в системата на МВР. Затова не виждам причина информационните системи на държавата, които са свързани с изразходване на публични фондове, каквито са тези на Касата, да бъдат свързани с един такъв много прост и много автентичен начин на идентификация", каза министър Москов.

Това трябва да стане до края на януари. Реакциите на болниците са премерени.

„Три месеца, ще успеем, ако това се реши, но не мога да коментирам Здравната каса как ще успее да координира, информационната система как ще стане това нещо. Просто се купуват доколкото знам едни устройства”, заяви доц. Цветомир Димитров.

„Не виждам каква е разликата и какъв е смисълът от въвеждането на едни такива четци, на едни такива пръстови отпечатъци”, каза Радка Грозданова, директор на МБАЛ-Девин.

Новата идея е и за аптеките, които работят със Здравната каса.

„Въобще нямам идея каква инвестиция ще трябва да се вложи, поредната инвестиция за нещо, което, според мен, още не му е дошло времето”, коментира магистър-фармацевтът Мая Попова.

Технически, системата може и да проработи в срок. Но ефективността й в момента в парламента не дава съществен резултат.