Прибързан акт и пречка ли е 22 септември 1908 г.
Теодора Енчева намери спомените на опозиционен адвокат за бележитата дата
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Независимост

Прибързан акт и пречка пред Българската екзархия да отстоява националните интереси ли е 22 септември 1908 г.?

В дневниците на опозиционния адвокат Константин Панайотов има упрек към Фердинанд, че на практика е попречил на църквата за единението на българите в Княжеството с тези от Македония и Тракия.

„Особено в периода на след Балканските войни българската екзархия се затваря в границите на Царство България и по този начин сръбската и гръцката пропаганда в Македония са много облекчени“, коментира доцент Любомир Георгиев от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Независимост

От 1870 г. чак до 1913 г. Българската екзархия е позиционирана в Цариград. Независимо че се намира на територията на Османската империя, нейните граници са по-големи от границите на младата българска държава.

Независимост

„И така е много по-лесно тя да отстоява културните и образователни интереси на българите, а след като се издига тази твърда граница с Османската империя, тази част от легалната борба става по-трудна“, обяснява Георгиев.

Честваме Деня на независимостта на България (ВИДЕО)Преди 109 години страната ни отново се появява на картата на Европа

Още преди 109 години срещу грижливо подготвения от монарха акт има и икономически аргументи. С отделянето от Османската империя България губи безмитния внос на маслини, солена риба и зехтин и връзките си с традиционния турски пазар.

Независимост

Според изследователите всички снимки от 1908 г. показват, че Фердинанд и министрите му са готови да понесат, и критики, и загуби, но непременно да вземат участие в тържественото възстановяване на величието на средновековната българска държава.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре