Президентството отговори днес на обвинението на ГЕРБ, които заподозряха държавния глава Румен Радев в лобизъм заради решението за купуване на шведски изтребители.

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви във Варна, че от управляващата партия се завръщат към диалог, който цели противоречие в обществото. Коментарът й беше предизвикан от изявлението на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, че според данни от различни източници държавният глава е защитил закупуването на Грипен преди окончателното решение.

„Имам усещането, че ГЕРБ се връща към онези години, в първия мандат на г-н Борисов (премиерът Бойко Борисов), от който се надявах, че всички ние сме се отказали. Завръщане за един конфронтационен диалог и диалог, който цели противоречието в българското общество, обяви Йотова.

БСП разкритикува намерението на ГЕРБ за анкетна комисия в парламента. Според Корнелия Нинова това означава, управлението "Борисов 3" да разследва управлението "Борисов 2", защото решение за купуване на самолети и кораби, беше взето от парламента при второто правителство на ГЕРБ.

Според Нинова идеята за комисия е породена от критичното изказване на Радев, че не вижда воля за борба с корупцията по високите етажи на властта.