Президентската инициатива "Подкрепи една мечта" в помощ на младежите, които излизат от институциите, продължава.

Исус Христов е ученик последна година в Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии. Преди е живял в Дома за деца лишени от родителски грижи "Петко Славейков", сега е в центъра за настаняване от семеен тип "Паисий Хилендарски", където често прави сладки и соленки за останалите деца.

Представя си след 5 години да има собствена пекарна и да помага на другите хора. Казва, че в живота разчита само на себе си.

За Исус предстоят матури, бал и да се оправя самичък, като другите момичета и момчета, които, след като навършат 18 години, напускат институциите.

„Много често се случва дълги години след излизането им от институция те да живеят с клишето – това е дете от институция, което е може би най-ужасното нещо в живота им. Хубаво би било да бъдат разбрани, да бъдат подкрепени с работа”, каза директорът на ЦНСТ "Паисий Хилендарски" Ива Веселинова.

Исус се притеснява дали ще успее да се справи с живота, когато напусне центъра.

Традиционният за президентската институция абитуриентски бал за младежи в неравностойно положение ще се проведе на 31 май.

В рамките на инициативата младите хора получават консултации и информация относно възможностите за личностна и професионална реализация в самостоятелния им живот; обучение и квалификация, съобразени с интересите им и потребностите на пазара на труда; осигуряване на  заетост.

Президентът Румен Радев изразява надеждата си, че инициативата „Подкрепи една мечта” ще събуди чувствителността ни като общество към съдбите, мечтите и бъдещето на тези момичета и момчета.

Държавният глава отправя призив за финансова подкрепа към всички, които имат възможност и желание да помогнат и които вярват, че липсата на пари не бива да се превръща в пречка пред реализиране на мечтите.

Даренията ще подпомогнат организацията на балната вечер, а всички неизразходвани средства ще бъдат предоставени като стипендии на младежите, решили да продължат образованието си. С общи усилия можем да създадем празнична атмосфера, да внесем радост в сърцата на тези деца и да ги подкрепим в първите им самостоятелни житейски стъпки.

Организациите, фирмите и гражданите, които желаят да подпомогнат благотворителната инициатива „Подкрепи една мечта”, могат да го направят със средства по банковата сметка на Администрацията на президента:

IBAN BG 45 BNBG 9661 3000 1909 01

BIC BNBGBGSD

Банка БНБ