Днес президентът Росен Плевнелиев ще връчи на БСП мандат за съставяне на кабинет. От партията бяха категорични, че ще го върнат, тъй като настояват за предсрочни избори веднага.

Така официално реформаторите ще са на ход.

Вчера на заседание на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок беше взето решение да започнат консултациите за кабинет.

Десните обявиха, че ще вземат мандата само ако има шанс за стабилно мнозинство.

По време на преговорите между Реформаторите и ГЕРБ стана ясно, че от партията на премиера в оставка иска отлагането им до фактическото получаване на мандата от дясната коалиция.

Евентуалните партньори се разминаха и по искането на реформаторите кабинетът да е експертен.

Политологът Татяна Буруджиева коментира в предаването „Тази сутрин“ по bTV, че БСП най-вероятно ще върне мандата веднага, както направи ГЕРБ. Според нея, предвид „протакането“ от страна на президента Росен Плевнелиев, е вероятно да се направи опит за създаване на правителство с мандата на Реформаторския блок (РБ). Макар че може да станем свидетели и на фарс като този с Патриотичния фронт – когато цяла седмица се говореше кой кого ще подкрепя и на накрая се оказа, че никой никого няма да подкрепя, даже мандат няма да се дава.

Политологът Димитър Арамов коментира, че за да има правителство на РБ, ГЕРБ трябва да поеме отговорност да го подкрепи, а няма причина да го прави. Според него страната не е в политическа криза, а в безвремие.

По думите на Буруджиева е възможно следващият президент да не е толкова разнороден.

Вижте целия разговор във видеото: