Американци, българи и украинци съвместно със сърби участват в най-мащабното учение в Черно море, което продължава със стрелби на Шабла. Учението беше наблюдавано от президента Румен Радев и министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Държавният глава заяви, че не е оптимист, че модернизацията на армията ще започне до края на годината.

Въпреки тежките метеорологични условия, екипажите на хеликоптерите и зенитните комплекси се справиха със стрелбите по цели над Черно море и получиха много висока оценка от президента Румен Радев.

Маневрите на военните продължиха и в района на Ямбол.

Десант на стотици парашутисти и спускане на товари показаха специалните сили на САЩ в Ямбол.

На „Безмер” 1500 командоси демонстрират бързо разгръщане в зона на конфликт като част от учението.

Снимка: Габриела Наплатанова

173 въздушнопреносима бригада от силите на САЩ в Европа осъществи десант и овладяване на летище „Безмер”.

Общо 11 полета от база Папа Унгария ще осъществят десанта над Ямболското летище.

Снимка: Габриела Наплатанова

Президентът Румен Радев предупреди днес, че средата за сигурност и изискванията на НАТО налагат да увеличим парите за отбрана до 2% от бюджета.

"Трябва да се знае, че НАТО е колективна организация и всеки трябва да допринася към общите отбранителни способности. България вече отива към опашката. Нека видим какво става около нас. Гърция отдавна е 2%, Румъния, Полша. Трябва да разберем, че без усилие от наша страна няма как да бъдем генератори на сигурност. Ще останем на опашката като едни добри консуматори на сигурност, която ще генерират нашите съседи. Това не е лоялно членство”, посочи Румен Радев.

Американският посланик у нас Ерик Рубин, който също наблюдаваше стрелбите, обяви, че Съединените щати ще подкрепят модернизацията, но трябва да решим от какво се нуждаем.

„България трябва да се чувства силна с този Алианс. Не е само има предизвикателства, но можем да ги посрещаме заедно. Това не е просто лозунг, а практическа реалност, което ние правим, чрез съвместни учения и подготовка да сме заедно в случай на истинска опасност”, посочи още Ерик Рубин.

Според него стратегическата цел е да има съвместимост между въоръжените сили на различните държави, когато се налага да действат съвместно при заплаха.

Учението е част от веригата учения „Сейбър гардиън” в Черноморския регион.

Вицеадмирал Емил Ефтимов заяви, че „с нашите съюзници и партньори, въоръжените сили на България са в състояние е да работят в интерес на стабилността и сигурността в региона.”

За първи път на полигона край Шабла стрелят и американски военослужещи с комплексите Авенджър.

Ракетните системи на националната гвардия са базирани край Вашингтон и охраняват американската столица.

Целта на командването на сухопътните сили на САЩ в Европа е с тези свързани помежду си учения да отработи бързото и ефективно сглобяване на армиите на съюзниците по източния фланг на НАТО.