Президентът Росен Плевнелиев е подписал указ, с който Лозан Панов ще бъде назначен за председател на Върховния касационен съд (ВКС). Това съобщи в „Лице в лице” по bTV началникът на кабинета на държавния глава Екатерина Захариева, a минути по-късно от Президентството изпратиха прессъобщение за указа.

Подписването се е случило след разговор на Панов с президента, в който съдията отново е представил намеренията и концепцията си. „Наблюдавахме всичко – концепциите, публичните изяви. Нямаше нито един упрек нито за моралните или професионалните качества” на избрания за ръководител на ВКС”, обясни Захариева.

По думите ѝ нищо не е навело на съмнения, че има проблеми в професионален или морален план за двамата кандидати за позицията – Панов и Павлина Панова. „Президентът не се притеснява да отваря фронтове”, подчерта Захариева и допълни, че „когато има доказателства и факти, той не се притеснява да действа”.

В случая обаче критиките са били само за процедурата по избор. „Когато упреците са само към процедурата, и то част от процедурата, няма как да не бъде подписан указът. Президентът с чиста съвест подписа този указ”, допълни бившият вицепремиер.

Според нея Висшият съдебен съвет е трябвало да се вслуша в призивите на много хора, включително на Панов, да промени системата за гласуване. Но допълни, че все пак е било абсурдно да се критикува, че електронната система не гарантира тайната на вота, а след това да се иска мотивиране на избора.

Тя обясни, че съдия Панов е поел ангажимента да отстоява принципа за независимост на съдиите, тъй като това стои в основата на недоверието към системата. Според него решенията на магистратите трябва да се вземат само въз основа на закона, а не под натиск или външни влияния.

Той е уверил и че ще работи активно за продължаване на реформата в съдебната система, предвидена в приетата от Народното събрание стратегия.

Преди ден Съюзът на съдиите и пет неправителствени организации, които подкрепяха другия кандидат за поста - съдия Павлина Панова, изпратиха отворено писмо до президента, в което го призоваха да проведе публични консултации, преди да подпише или откаже указа за назначаване на съдия № 1.

Сред основанията им за преразглеждане на избора на административния съдия Панов за шеф на ВКС са посочени липсата на яснота за критериите, по които ВСС направи избора; липсата на гаранции за равнопоставеност на двамата кандидати и за тайната на вота; пълното игнориране на съдийската подкрепа за Павлина Панова, както и предизвестеният резултат.