Чии са буквите? Скандалът с кирилицата продължава. Президентът Румен Радев припомни на македонците ангажиментите, които имат за европейска и евроатлантическа интеграция, и каза, че очаква договорът за добросъседство да стане факт.

Днес държавният глава беше приет от папа Франциск. На аудиенцията не присъстваше обаче български свещеник.

Това не е първата среща на папа Франциск с президента. Първата беше по време на годишнината от подписването на Римския договор.

Президентът беше приет от папа Франциск и разговаря на четири очи с понтифа.  Говорили са за укрепването на света.

"Споделихме нашите общи тревоги за изострянето на конфликтите, хуманитарните кризи, проблемите на съвременния свят за трафика на хора и особено деца", коментира Радев.

Даровете на България са икона на светите братя Кирил и Методий от най-добрия съвременен иконописец, книгата на папа Йоан папа Йоан XXIII Анджело Ронкали и розово масло, което папа Ронкали е разпространявал като един от символите на България. Радев е получил статуя на светец закрилник на слабите. 

Срещата стана само два дни след скандала със славянската писменост, пренесена от македонските земи според руския президент Владимир Путин.

Днес българската делегация беше последвана веднага от македонската. Президентът припомни, че ако Македония иска подкрепа за ЕС и НАТО, трябва да спазва принципите на добросъседството.

"Това е един дълъг проблем и се надявам тези проблеми с общата история да намерят своето решение, поставили сме условието за добросъседство", отбеляза Радев.

Българската делегация посети гроба на свети Кирил Философ в базиликата Сан Клементе и Санта Мария Маджоре, където папа Адриан е осветил българската азбука.