Президентът: Пилотите ни имат летални часове под санитарния минимум
Авиацията и армията ни остана малка, но ние все още не можем да осигурим ресурсите, които да гарантират пълноценна и безопасна подготовка, коментира Румен Радев
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
Румен Радев
Снимка: Ладислав Цветков

„Каквато и да бъде причината (за трагични инцидент с българския военен хеликоптер – б.ред.), със сигурност знам, че екипажът има нальот поне 3-4 пъти по-малък от стандартите на НАТО за санитарния минимум. Нашите летци летят далече по-малко от този стандарт. Многократно алармирах, че летим опасно малко и това трябва да стане ясно”, заяви президентът Румен Радев пред bTV.

„Първо искам да изкажа съболезнования за кап. Георги Анастасов, който днес падна в Черно море. Това е трагичен инцидент”, заяви държавният глава в специалното студио на bTV „Питай президента”.

Военен хеликоптер падна в Черно море, командирът загина (ОБЗОР)Други двама капитани от екипажа са ранени, но са без опасност за живота

„Много са емоциите – основно състрадание, но и гняв, че не можем още да се организираме и въпреки че този проблем е ясен, въпреки че авиацията и армията остана малка, ние все още не можем да осигурим ресурсите, които да гарантират пълноценна и безопасна подготовка”, добави той.  

„Тук няма нужда повече да прехвърляме едни безкрайни папки, декларации и решения, да изтегляме едни доклади за състоянието на отбраната, където пише истината, за да можем да ги порозовим, те днес станаха червени…

Армията може само частично да изпълнява задачите си. Има страшно много проблеми, те искат навременно решаване, те искат разбиране, не можем до безкрай да ги протакаме”, каза президентът.

На въпроса пехота или ВВС, Радев призова да не се връщаме в Първата световна война и да извикваме и кавалерията. „Всички въоръжени сили са еднакво важни, водят се съвместни бойни действия в операция, а родовете въоръжените сили не могат един без друг, те трябва да се развиват хармонично.

Не е морално да се отнасяме към подготовката на военните пилоти по този начин, тъй като те рискуват живота си, защото летят много малко; и второ от две години самолетите ни МиГ-29 летят с удължен ресурс, а това го няма в Европа, това е риск.

„Надявам се правителството да предприеме спешни мерки, да не протака проекта за новия самолет”, заяви президентът.

На въпроса дали у нас отново ще има казарма, Радев заяви, че ще в момента няма как това да стане, макар то да би имало положително въздействие върху възпитанието на младежите у нас.

„Трябва да се фокусираме върху професионалната армия, тя е неокомплектова, ние нея не можем да издържаме … Държавата трябва да вземе мерки, трябва да стабилизираме сектор „Сигурност и отбрана” непременно, защото не можем да говорим за права изобщо, ако няма рамка, в която да защитим тези права на гражданите”, каза Радев.

По въпроса за самолетите за армията ни, Румен Радев смята, че трябват минимум 16 машини. А дали да са F-16 или „Грипен” – става въпрос за процедура, прецизирани са и изискванията за обективност, прозрачност и равнопоставеност.

„Хората, които критикуват тази процедура, са я подписали”, посочи той.

„Уточнени са сроковете, критериите, методиката за оценка. Тук спорът е между авиатори и лобисти: последните искат да се освободим от сегашните самолети, защото са стари и да ги заменим с още по-стари, и то на цена, каквато е за нов самолет. И на това нещо му казват модернизация”, коментира Радев.

Питай президента Румен Радев (пълен запис)Вижте пълния разговор на Антон Хекимян с държания ни глава
  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре