Президентът Росен Плевнелиев отговори на зрителски въпроси, ексклузивно в ефира на bTV.

В разговора си с Жени Марчева държавният глава засегна множество теми: от евентуалната си кандидатура за още един мандат, през състоянието на съда, отношенията между него и вицепрезидента Маргарита Попова; олигарсите у нас; поведението на Лютви Местан и охраната му от НСО; до въпроси от международните отношения, като позицията му спрямо Русия и Турция; евентуалната кандидатура на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН; както и въпроси от личен характер. 

Ще се кандидатира ли отново?

"Народът очаква не цяла година да правим избори, а смислени действия. Категорично твърдя, че лятото е времето, когато трябва да се каже кой кога и как ще се кандидатира. Най-късно до края на юни е добре да се излезе с ясна позиция. Аз това ще направя", заяви президентът.

"Благодаря на ГЕРБ за подкрепата, за това, че те ме номинираха, но аз, с действията си, доказах, че съм надпартиен президент – чувам всички и от левия, и от десния спектър, и работя с всички", добави той.

"Един президент се познава по действията. Аз не съм този президент, който ще отиграе всяка политическа ситуация на всяка цена. Нямам намерение да се връщам в политическа партия или да правя политическа партия, след като престана да служа на народа."

"За мен най-важен е не рейтингът, а смисълът на това, което правя. Чувствам се полезен на народа и обществото."

Президент на всички българи

Запитан дали Хилъри Клинтън е поискала разрешение да го покаже в своя рекламен клип, той подчерта, че това е предизборен клип не на когото и да е, а на един от кандидатите за президент на САЩ с най-голям шанс за победа на изборите.

"Този клип е обмислен секунда по секунда. Това е добре за България. Считам се удовлетворен, че съм получил добро признание."

"Чувствам се и действам като президент на всички българи. Показах го при назначаването на един медиен олигарх за шеф на ДАНС и свалих доверието си от министър-председателя; също – при украинската криза... Два референдума имаше в моя мандат. Да си президент на всички българи не означава да се харесваш на всички българи, а да действаш принципно", заяви Плевнелиев.

"Като държавен глава пазя добрия тон, но съм съгласен с президента Първанов, че сме много различни. Това не е непременно лошо за българския народ. Президентът Първанов назначи маса агенти в държавата, аз не пратих нито един такъв посланик.

За отношенията си с вицепрезидента

"На последната пресконференция чухме от вицепрезидента: "Какви са тези евроатлантически ценности?" Нима не е висша ценност да има мир и върховенство на закона? Това минава през ясната оценка как да ги постигнем. Това е възможно само през достойното членство в ЕС и НАТО.

С вицепрезидента сме тук да вършим работа. Има работна атмосфера. Различни сме, но институциите трябва да се уважават", коментира Плевнелиев.

Запитан дали някога е взимал решения съвсем сам, той отговори, че е бил сам много пъти.

"Например казуса "Марковска"; друг път – когато беше излъчен един медиен олигарх, който беше избран за шеф на ДАНС; аз бях сам, като трябваше да дам ясна и категорична оценка за случващото се в Украйна. А и кибератаките. Трябва да назоваваме проблемите, за да ги решаваме", каза президентът.

Снимка: Ладислав Цветков

Съдът, прокуратурата и справедливостта

"Голямата тема за справедливостта може да намери своето място през 2016 г. През 2016 г. имаме ясна заявка за пакет от пет законопроекта, всеки от тях е с голяма важност за системата на правораздаването и за реформата в прокуратурата и съда. Лично аз ще дам всичко от себе си, ще очаквам и народните представители да го направят. До юни трябва да можем да сме прегледали в НС и решили, отговорно, пред целия народ, по тези законопроекти", заяви президентът.

Защо няма осъден политик?

"Този въпрос трябва да бъде зададен към компетентните отговори, но като един от милионите българи мога да кажа, че скандалите са толкова много, че е крайно време да престанем с производството на скандали, а да имаме резултати за хората – справедливост от най-ниското до най-високото ниво", коментира той.

Запитан дали есемесът на премиера Борисов до Лозан Панов е израз на пряка намеса в работите на съдебната система, той отговори:

"Познавам добре министър-председателя и знам, че изпраща много есемеси на ден на всякакви хора. Съвсем друг е въпросът на контекста на всичко, което се е случило. Не е добре да коментираме само някакъв изпратен есемес, а трябва да видим целия процес, за да можем да осъзнаем какво се е случило.

За мен ВСС взе не едно и две необосновани и безпринципни решения и то пред очите на целия народ. ВСС дължи на народа и на съдебната система най-малкото принципност и ясна обосновка на всяко действие. Надявам се да ги видим в следващите месеци."

"Видяхме десетки случаи – Костинброд, тефтерчето на Златанов, които оставиха у всички нас голямата въпросителна как действа системата на правораздаване. Има нужда от отговор по всички тези въпроси и той трябва да е само един, обективен – факти и истината", каза президентът на въпрос дали главният прокурор Сотир Цацаров бяга от отговорност.

"Българската прокуратура трябва да отговори на всички въпроси, които се задават", добави той.

"Всички политици са опрени в стената по въпроса със справедливостта. 94% от хората казват, че тази система не произвежда справедливостта, която очакват. Решенията са прости – представете си, че случайното разпределение на делата беше наистина случайно, ако кариерното развитие се дължеше на заслуги... На всички тези въпроси и на много други трябва да се даде отговор в следващите три месеца."

Кое "стига вече"

Запитан на какво той, като Лозан Панов, би извикал „Стига вече", президентът отговори така:

Неведнъж казах "стига вече": при решението на първото служебно правителство – на Марин Райков, за разпределението на парите на държавните дружества в различни банки, както и КСНС по темата за отбраната, когато бе взето решение за рязко увеличение на съвместимостта на отбраната с НАТО.

Кои са олигарсите в България?

"Ще ги познаете по нещо много просто – предприемачът успява по правилата, а олигархът – за сметка на държавата и обществения ресурс. Ще намерите олигарсите в обществените поръчки, в приватизацията", обясни Плевнелиев.

Имена обаче не каза.

"Аз давам решения. Второто служебно правителство беше първото, което качи електронно досие на един голям инфраструктурен проект на сайта си. Ако въведе пълна прозрачност в обществените поръчки във всяка област, в България ще се случи чудо."

Помолен да коментира последния скандален случай на изнудван чужд инвеститор у нас – представящ се за близък до премиера Бойко Борисов и синдика на "Химко" бил поискал 500 хил. евро рушвет от американския инвеститор NIJ Group, Плевнелиев отговори:

"Добре е, че потърпевшите говорят и сигнализират за тези неща. Но трябва не просто само да дадем някого на прокурор, за да обявим, че е започнало началото на някакъв процес, още по-важно е този процес да завърши успешно, да имаме осъден."

"Очаквам, когато дойде, политическите партии веднага да започнат да търсят виновния. Аз ще прочета доклада много внимателно и обективно, за да разбера какво трябва. Надявам се всички парти да го направят, каза президентът в коментар на твърдението, че очакваният доклад на ЕК ще бъде много критичен.

Снимка: Ладислав Цветков

Лютви Местан, НСО и турското посолство

Запитан за охраната на Лютви Местан, държавният глава отговори, че има комисия, която взема тези отговорни решения.

"Тя взема решение и носи отговорност за него. Ще го кажа много ясно – като държавен глава аз не се обаждам на когото и да било в НСО да се сваля или да се сменя охрана. Очаквам обаче да се спазва законът. В момента, в който стане ясно, че правилата са нарушени, ще има наказани."

"Притеснява ме, че политик, лидер на партия, търси закрила в чуждо посолство. Това означава, че или не е разбрал, или не е имал желанието да спази процедурата. Ако е под заплаха – има компетентни институции, на които да се обади – на НСО, на ДАНС, на полицията", коментира той решението на Местан.

"Властта в България трябва да даде аргументи, че служи на народа, а не на един или друг кръг. От политиците зависи да вкарат повече прозрачност."

Здравната система и вотът на недоверие

"Около 1 млрд. лв. е бил бюджетът, който държавата налива в Здравната каса, а сега са три пъти повече, отколкото преди 15 години – над 3 млрд. лв. Въпросът е доволни ли с хората, а отговорът е ясен – не е така.

Вотът на недоверие (който е аргументиран именно от състоянието на здравната система, б.ред.), е демократично право на опозицията и ще се радвам, ако има качествени дебати, а не просто замеряне с обиди и политически определения. Трябват дебати къде е българското здравеопазване и къде го виждаме след няколко години."

Предсрочни избори

Запитан дали има условия за провеждането на предсрочни избори, той отговори, че според него не е добре за България да има такива избори през 2016 г.

"Вярно е, че този парламент е много разпокъсан. Има осем блока, който представляват 37 партии. За мен ще бъде прекрасно, ако в такава трудна ситуация извадим позитивност – да покажем, че многопартийната демокрация работи."

Снимка: Ладислав Цветков

"Ястреб", който е против Русия

Помолен да коментира обвинения, че е против Русия, президентът подчерта, че няма нито едно негово изказване против руския народ, напротив, той уважава тяхната култура и изкуство.

"Същевременно се учудвам често на елементарното поставяне на етикети, което не съответства на аргументи и анализа им", добави той.

Президентът посочи, че позицията му по украинската криза и по противопоставянето на Русия и Запада се базира на аргументи и анализи.

На зрителски въпрос дали не се чувства предател на народа, президентът заяви, че не, напротив, той работи за интересите на народа.

По думите му това, което се случва в Украйна, е същото, което се е случило с България на Берлинския процес – "една велика сила иска да разпокъса Украйна. Защо трябва да мълчим? Ако сме демократи, не трябва да сме демократи само на думи и само в една конкретна ситуация, а за другите да мълчим. Когато вярваш, че политиките на великите сили са грешни, когато си сърбал попарата на тези политики, не мълчиш".

За думите на премиера, че не е "толкова голям ястреб", че да влиза в теми като хибридната война на Русия на Балканите и запитан дали "ястребовата" му позиция носи рискове за националната сигурност, Плевнелиев отговори: "Не съм толкова голям. Няма значение определението, значение имат аргументите. Ще продължа да правя това, което правя". Според него само като достоен член на ЕС и НАТО "можем да запазим суверенитета на България".

По думите му не трябва да се търси безумен баланс, когато регионална и световна сила се сблъскат. Всички политици, които разсъждават по този начин, допускат грешка и "канят вълка в кошарата".

Отношенията с Турция

Запитан за позицията му по намесата на Турция в България и трябва ли турският посланик да бъде обявен за персона нон-грата, Плевнелиев посочи, че Министерството на външните работи действа много деликатно.

Той припомни, че на много политически събития в страната се виждат турското и руското знаме и призова българския политически елит да бъде на висотата на очакванията на гражданите – "не да размахва чужди знамена, а българското знаме и да работи за българските интереси".

На въпрос оказван ли му е натиск от Турция, той отговори, че върху него не е имало такъв натиск. След като премиерът Бойко Борисов спомена за натиск, той трябва да обясни добре за какво става въпрос, смята президентът.

Той добави, че България има добри съседски отношения с Турция и за последните няколко години стокооборотът между двете страни се е увеличил двойно.

Това обаче не бива да ни отклони от защитата на националния интерес, каза той.

Снимка: Ладислав Цветков

Кандидатурата на Ирина Бокова в ООН

В отговор на зрителски въпрос защо България не се обедини и не застане зад кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН и дали той лично би я подкрепил, президентът припомни, че това решение е изцяло в компетенцията на правителството.

"Към момента информацията, която получавам, е че правителството върши огромен обем предварителна работа. По-скоро не само България, но и почти всички, които ще извадят кандидатури, не бързат".

Запитан дали той лично харесва Бокова, той каза, че с нея "работим прекрасно".

"С нея работихме по нейното преизбиране за генерален директор на ЮНЕСКО. Това беше голям успех и за българската дипломация", припомни той.

Младите и България

"На 23 години бях млад, свободен, добре образован, исках да взема живота си в ръце. Пожелавам на младите хора да вярват в себе си и да опитват. Аз обиколих света, но безкрайно много заобичах България – прекрасна държава с великолепни хора. Опитайте тук, заслужава си", призова президентът.

"Човек трябва да отиде в чужбина, за да разбере колко прекрасна държава е България и колко добри хора са българите."

В отговор на зрител дали ще излезе по-богат от "Дондуков" №2, Плевнелиев отговори: "Със сигурност много по-беден. Това ще стане публично достояние, когато стане време, хората ще го видят".

На друг въпрос – как се справя с помията, която се излива върху него и заслужават ли си материалните облаги и кармата, която си навлича, държавният глава отговори: "Много е трудно и тежко.

Безпринципните атаки вървят срещу мен вече три години, сподели той. Добави обаче, че "спи спокойно, защото има огромен смисъл да подобриш нещо, и това важи още повече, когато си държавен глава и виждаш всичко, всички процеси и можеш да им въздействаш".

"Това ме мотивира", каза Плевнелиев.

Той призна, че покрай смъртта на първородния си син е изпитал най-голямата мъка, но след такова изпитание човек би следвало да стане по отворен към доброто в живота.