Президентът наложи вето върху Закона за концесиите
Той беше приет в последните дни на 43-тото Народно събрание
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 30
    0
Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Само десет дни след като встъпи в длъжност президентът Румен Радев наложи и първото си вето – върху Закона за концесиите.

Заради този закон природозащитници излязоха на протест в началото на седмицата. Според тях той защитава само бизнес интереси.

"Зелен" протест срещу Закона за концесиите (СНИМКИ)Екоактивисти се опасяват, че той опасно ще развърже ръцете на концесионерите

Законът премахваше ограничението 35 години да са максималният срок за отдаване на концесия. Разрешаваше концесии за ползване и на държавна, и на общинска собственост, а освен това променяше и лицата, които могат да откриват процедури по отдаване – това трябваше да са министрите и кметовете, а не Министерският съвет и Общинските съвети.

„Този закон беше приет в последните часове на 43-тото Народно събрание с минимално мнозинство. Той поставя под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление. Въвежда широки граници на субективизъм и възможности за корупционни практики”, заяви сега държавният глава.

Този закон предвижда промени в други 29, а подобни промени трябва да се правят след широк обществен дебат и с грижа за обществения интерес и националната сигурност, посочи още той.

„Вярвам, че при бъдещото обсъждане на закона институциите ще подходят отговорно към обществото и бъдещите поколения при спазване на европейското законодателство”, каза още Радев.

Вижте още във видеото:

  • 30
    0
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре