Президентът Росен Плевнелиев критикува условията, при които са настанявани бежанците в България. Държавният глава обяви, че има план за бежанците и той трябва да се спазва.

На конференция по сигурността в столицата Плевнелиев призова да не се допуска групировки да влияят на институциите.

Според Плевнелиев конфликтът в Сирия все още има потенциал да се превърне в регионален. „Можем ли ефективно да изпълняваме приетия план за управление и посрещане на бежанска вълна, с какъвто България разполага. Като имаме такъв план, защо бежанците спят на пода без вода и ток в продължение на седмици - имаме план, той ако трябва да бъде адаптиран и да се изпълнява”, коментира президентът.

В присъствието на двама свои предшественици Росен Плевнелиев постави въпроса за актуализиране на стратегията за национална сигурност, защото трябва да се отчита рискът да бъдем нападнати от терористи на собствена територия, както се случи в Бургас, и заради бежанската криза.

Президентът отбеляза като проблем и силното политическо противопоставяне в държавата. „Да не допускаме влиятелни групировки да налагат дневния ред на институциите, а точно обратното институциите да гарантират спазването на правилата от всички. Да се грижат за прозрачното управление на публичния ресурс, държавните пари, обществените поръчки, а не държавата да обслужва интересите на силните на деня”, призова Плевнелиев.

Постигнатият консенсус за реформите в сектор „Сигурност” беше нарушен, обяви президентът с уточнението, че се надява това да е временно.