Президентът Росен Плевнелиев ще сезира Конституционния съд заради наложената 20-процентна такса върху приходите на производителите на енергия от вятър и слънце. Това обяви държавният глава в Пловдив, където откри втория форум „Младежка визия за България" с участието на най-добрите студенти от висшите учебни заведения в страната.

Според Плевнелиев за налагането на таксата, предложена от „Атака” между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет за 2014 г., не е имало никакви аргументи и дебати. „Правителството и парламентът за пореден път, и в последния момент, са решили да наложат тази такса, което е противоконституционно”, категоричен бе президентът. Според него такива действия показват на обществото, че „институциите работят непрогнозируемо и непрозрачно”.

Росен Плевнелиев прогнозира, че налагането на новата такса ще се отрази драстично върху бизнес средата в България. Държавният глава изтъкна и различията в позициите на представители на управляващите по отношение на приходите от таксата. „Министърът на финансите каза, че тя ще бъде вкарана в резерва, министър-председателят пък каза, че е щяла да се използва за стабилизиране на почти докараните до фалит енергейни дружества, а министърът на енергетиката посочи, че тази такса щяла да се използва за частично финансиране на енергийни помощи”, изреди Плевнелиев.

„За нас е важно, правителството да обясни точно какво иска да направи и дали това е такса или данък”, подчерта държавният глава.

Росен Плевнелиев съобщи, че не възнамерява да налага вето на Закона за държавния бюджет за догодина.