По-високо майчинство и обезщетение за безработица, но по-малък размер на болничния предвижда бюджетът на Държавното обществено осигуряване за догодина, с който bTV разполага.

Увеличават се две плащания, които в последните години бяха замразени. Минималното обезщетение за безработица, което сега е 7,20 лв. на ден, догодина става 9 лева, а майчинството за втората година на детето се увеличава с 40 лв. и става 380 на месец.

Снимка: btvnovinite.bg

По-малко обаче ще се плаща за първите три дни от болничния. Сега те са за сметка на  работодателя, който изплаща на работника 70 на сто от възнаграждението му. През 2018 г. ще изплаща 50 на сто.

Миналия месец Даниел Давидов се разболял и си взел три дни болничен. За тях шефът му изплатил 70 на сто от брутното възнаграждение. От догодина ще се изплаща 50 на сто. 

„Няма човек, който да каже нещо обратно на това, че не е хубаво”, коментира той. 

Ако работникът е на 1000 лева брутна заплата, за три дни болничен работодателят ще му дължи с около 25 лева по-малко спрямо сега. В мотивите е записано, че промяната се прави с оглед облекчение на бизнеса и превенция на злоупотребите.

Промяна в положителна посока има за безработните.

Увеличението на минималното обезщетение с 1,80 лв. на ден ще засегне хората като Пламен Иванов, които го получават, тъй като са напуснали работа по собствено желание.

„И сега, и в бъдеще е крайно недостатъчно. Би трябвало независимо дали човек сам е напуснал некоректна фирма, или са го съкратили, да е едно и също”, смята Пламен. 

Въвежда се и максимален размер на обезщетението. За догодина той ще е 74,29 лв. 

Снимка: btvnovinite.bg

Променят се правилата за достъп до парите – ще се изисква човек да се е осигурявал 12 месеца от последните 18. А за да получава обезщетението в продължение на 1 година например, ще трябва да има над 15 години стаж, натрупан след 2001 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Увеличението на майчинството за втората година с 40 лв. изненада приятно майките. „40 лв. са два пакета памперси, това е, пак добре, за месеца ще си осигурим памперсите”, коментира Живка Стоянова. 

Размерът на майчинството за първата година на детето ще продължи да зависи от дохода за 2 години назад.

Снимка: btvnovinite.bg

Според плановете за догодина през юли всички пенсии ще бъдат индексирани с 3,8 на сто. Така минималната ще стане близо 208 лв. Таванът на пенсиите остава 910 лв. За работещите през 2018 се увеличава с 1% осигуровката за пенсия.

Снимка: btvnovinite.bg

Растат минималните суми, на които шефът може да ни осигурява, те са различни за различните длъжности. Минималните осигурителни прагове се вдигат служебно с 3,9%, тъй като и тази година бизнесът бойкотира преговорите със синдикатите.

Като се вземе предвид и ръста на минималната заплата догодина обаче, средното увеличение на праговете ще излиза с 6,8 на сто.

Този ръст провокира остра реакция на работодателите. Те поискаха оставката на социалния министър.