Превозвачите у нас в готовност за нови протести - този път в Брюксел. Причината е, че става все по-вероятно да бъде приета френската инициатива, станала известна като закона "Макрон".

„Да блокираме европейския парламент и столици на Западна Европа – Париж, там, където е Макрон – за да види, че хиляди хора остават без работа”, призова пред камерата на bTV Красимир Вълчев, управител на една от многобройните фирми за международен превоз, които може да бъдат ударени от текстовете.

За протест, но в Брюксел призова международните превозвачи евродепутатът Ангел Джамбазки в студиото на „Тази сутрин": „Пред комисията в Брюксел всеки френски селяк се бие за всеки цент домат, а тук говорим за 150 000 човека, които правят 17% от нашия БВП”.

Според превозвачи продължава политическото поведение по оста Западна Европа – Източна Европа. Един от най-спорните текстове предвижда командированите шофьори да се връщат на всеки три седмици в родината си.

„Ние сме притиснати в ъгъла и няма накъде, ние сме готови на всичко, дори и на крайни мерки”, откровен е изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

Български евродепутати ще се борят текстовете, защитаващи превозвачите ни, да влязат в пленарна зала преди гласуването в началото на юли.